Published On: mie, aug. 24th, 2016

IATA DECLARATIA LUI KOVESI

 A luat 3.422 euro ca experta in Republica Moldova si Muntenegru, in timp ce conducea DNA. A luat si 600 euro ca experta in Albania. Cum se impaca banii luati de Kovesi cu interdictia din lege potrivit careia magistratii nu pot exercita alte functii publice si private? Cum poate Kovesi sa ia bani de la Comisia Europeana, cata vreme DNA investigheaza fraude cu fonduri europene?

Panica produsa luni de dezvaluirile din Lumeajustitiei.ro privind faptul ca CSM nu a publicat multe declaratii de avere si interese ale unor inalti magistrati – culminand cu declaratia sefei DNA Laura Kovesi – a facut ca la cateva ore dupa ce ni s-a refuzat comunicarea de indata a declaratiei lui Kovesi, Consiliul sa ia decizia publicarii de urgenta a documentului pe siteul institutiei. Bravo! Deci se poate cand demascam ca CSM ca nu isi respecta obligatiile legale.

Publicarea declaratiei de avere a sefei DNA Laura Kovesi a confirmat faptul ca aceasta a luat bani din indeplinirea unor functii private in strainatate, unde a activat in anumite saptamani ale anului 2015 ca expert anticoruptie in cadrul unor programe cu finantare europeana in Republica Moldova, Muntenegru si Albania.

De pe urma serviciilor de expert prestate in Moldova si Muntenegru, in doua randuri, Kovesi a incasat 3422 euro, iar pentru cele prestate in Albania a incasat 600 euro. Pare mult? Pare putin? Problema nu e in cat a luat, ci faptul ca potrivit legii functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica si privata cu exceptia celei de cadru didactic intr-o unitate de invatamant superior sau de formator la INM ori SNG.

Legea e foarte stricta si clara:

Art. 125 din Constitutia Romaniei prevede: “(3) Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.”

Art. 5 din Legea 303/2004 prevede: “(1) Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.”

CSM a incalcat grav legea daca a avizat participarea expresa a lui Kovesi la programe cu finantare externa. Lumeajustitiei.ro a solicitat CSM sa comunice actul prin care i-a dat aviz lui Kovesi

Raspunzand intrebarilor noastre referitoare la baza legala a deplasarii Laurei Kovesi in strainatate, unde a indeplinit functii private remunerate, DNA a pretins ca: “In conformitate cu Hotararea nr 261/13.03.2008, a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, „este posibila participarea in calitate de experti in cadrul programelor cu finantare externa pentru justitie a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si a personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor”.

Numai ca, ce sa vezi, Hotararea CSM indicata recunoaste in cuprinsul ei ca nu exista permisiune in lege si ca CSM face demersuri inca din 2008 pentru completarea Legii 303/2004 astfel incat sa se permita si participarea magistratilor ca experti in cadrul unor programe cu finantare straina. Hotararea CSM a retinut in finalul ei ca “Este posibila participarea in calitatea de experti in cadrul programelor cu finantare externa pentru justitie a judecatorilor si procurorilor…”, insa aceasta hotarare nu poate fi interpretata decat in sensul ca respectiva participare sa nu imbrace forma unei functii remunerate. Adica poate fi invitat un magistrat la un asemenea program, insa din momentul in care respectivul magistrat semneaza un contract cu entitatea privata si primeste bani, atunci putem vorbi de incalcarea legii.

Kovesi a indeplinit o functie privata remunerata

Or sefa DNA Laura Kovesi a semnat un contract cu organizatorii programului si a fost remunerata, indeplinind astfel o functie privata fata de care apare ca incompatibila. Aceasta este opinia noastra si a multor specialisti ai Dreptului pe care i-am consultat.

Lumeajustitiei.ro a solicitat luni oficial ca CSM sa ne comunice actul prin care s-a avizat participarea Laurei Kovesi la programul din Republica Moldova. Am solicitat acest act intrucat intr-un raspuns dat redactiei noastre in decembrie 2015, CSM ne-a informat ca: “Misiunea de evaluare TAIEX are loc in perioada mentionata la Chisinau, in Republica Moldova, deplasarea doamnei Laura Kodruta Kovesi fiind avizata favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii”. Inca asteptam raspunsul, sa vedem si noi cum s-a avizat aceasta deplasare.

In prezent la CSM e panica mare si de aseara nu s-a facut decat sa se tipe la angajatii marunti pentru a se da vina pe ei pentru lipsa de pe siteul institutiei a declaratiilor de avere si interese ale multor magistrati. Asta fost reactia celor vinovati ca au avizat ani in sir participarea multor magistrati la programe cu finantare externa, in pofida interdictiei din lege.

Grav e ca in urma dezvaluirilor noastre din decembrie 2015, CSM si-a recunoscut indirect culpa, propunand, atentie, in aprilie 2016 (dupa avizarea deplasarilor lui Kovesi ca experta) o serie de completari la Legea 303/2004, astfel incat: “Indeplinirea unor misiuni temporare in strainatate in cadrul unor organizatii internationale sau al institutiilor Uniunii Europene, exercitarea unor activitati pe termen scurt ca EXPERT, manager de proiect, consilier rezident ori echivalent in cadrul unor programe cu finantare internationala in interesul justitiei, precum si calitatea de expert in domeniul formarii profesionale juridice, in conditiile legii, NU SUNT INCOMPATIBILE CU FUNCTIILE DE JUDECATOR, PROCUROR, magistrat asistent si asistent judiciar” – (vezi documentul atasat la finalul acestui articol)

Mai ramane o mare intrebare vizavi de sefa DNA Laura Kovesi: chiar daca a primit un aviz pe langa lege de la CSM, nu stia ca i se interzice prin Constitutie sa indeplineasca vreo alta functie publica sau privata? Si cum se impaca atributiile DNA de a investiga fraude cu fonduri europene, cu banii luati de sefa DNA chiar de la Comisia Europeana, cea care gestioneaza aceste fonduri.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-