Published On: joi, Aug 25th, 2016

BANII N-AU MIROS PENTRU KOVESI

Share This
Tags

Jurnalistul Ion Cristoiu o umileste pe „Mama Catuselor” pentru banii luati ilegal: „O Jean D'Arc care a pus botu' la 3.500 de euro!… Jertfita noastra nu s-a dat in laturi sa incaseze niste pitule necuvenite… D'Arc coboara de pe rug ca sa vire in buzunar un bacsis de 3.422 de euro!… Expert anticoruptie? Doamne fereste!”. Cristoiu da de pamant si cu CSM: „Scutier jalnic al Codrutei Kovesi, s-a grabit sa raspunda ca sefa DNA n-a incalcat Legea.”

laura-codruta-kovesi-dupa-20-aniJurnalistul Ion Cristoiu sterge pe jos cu „Mama Catuselor”, sefa DNA Laura Codruta Kovesi (foto), pentru miile de euro incasate pe langa lege in urma unor participari ca „expert” la misiuni de evaluare a anticoruptiei in tari precum Albania, Muntenegru si Republica Moldova. Intr-un articol publicat joi, 25 august 2016, pe blogul personal, Cristoiu pune la indoiala calitatea de „expert anticoruptie” a Codrutei Kovesi, argumentand ca aceasta nu are la activ decat cele cateva dosare instrumentate pe vremea cand lucra ca procuror in provincie si ca nimic nu o recomanda ca expert anticoruptie, neavand o specializare si nepublicand carti in domeniu – „E Codruta Kovesi expert anticoruptie? Doamne fereste! Expert anticoruptie inseamna cineva care s-a specializat in acest domeniu si, in acest sens, a scris si publicat carti despre anticoruptie. Nu e cazul Codrutei Kovesi. Expert anticoruptie poate fi si un procuror care a dus pina la capat cel putin o mare ancheta de coruptie, soldata cu condamnarea definitiva a acuzatilor. Nu e cazul Codrutei Kovesi. Domnia sa n-are la activ decit cele citeva anchete penale de pe vremea cind era procuror prin provincie. De 10 ani, din 2006, de cind a intrat in Marele Circuit al trecerii dintr-o sefie intr-alta, Codruta Kovesi n-a facut nici o ancheta”. Ziaristul o compara pe sefa DNA cu Elena Ceausescu si nu se sfieste sa o faca imorala: „Nu stiu cum stau lucrurile din punct de vedere legal cu incasarea banilor. Din punct de vedere moral, Codruta Kovesi a primit foloase necuvenite. Domnia sa e demnitar al statului roman. In aceasta calitate, e imoral sa accepti o suma de bani pentru ceea ce e pina la urma o sarcina de serviciu. Chiar daca aceasta suma iti e data. Ai posibilitatea sa refuzi”.

Mai mult, atunci cand se raporteaza la banutii luati de Codruta Kovesi de la UE, Ion Cristoiu vorbeste in termeni de „foloase necuvenite” si „bacsis”: „Printre insusirile de exceptie cu care a fost si este zilnic binecuvintata Codruta Kovesi se numara si Mareata, Eroica Jertfire pe altarul luptei anticoruptiei. Sefa DNA e prezentata ca o Eroina care se sacrifica pentru ca Romania sa scape de marea amenintare care e coruptia. Ea insasi in interviurile aranjate de masinaria de publicitate (Traian Basescu ne-ar putea spune cine minuie aceasta Masinarie) se prezinta drept o intruchipare a eroinei care se lipseste de cele pamintesti pentru a-si putea indeplini misiunea data de Dumnezeu: Sa scape tara de Coruptie. Ei bine, Pe deplin jertfita noastra nu s-a dat in laturi sa incaseze niste pitule necuvenite. Codruta Kovesi se vrea o Jean D'Arc a Romaniei postdecembriste, gata sa arda pe rug pentru salvarea patriei de pericolul intruchipat nu de englezi, ci de corupti. Iata insa ca Jean D'Arc a Romaniei nu-si face probleme cind e vorba sa incaseze 3.422 de euro necuveniti. Nu-i Jean D'Arc a Frantei. E a Romaniei. Si, in Romania, D'Arc coboara de pe rug ca sa vire in buzunar un bacsis de 3.422 de euro!”.

CSM, un fel de scutier jalnic al Codrutei Kovesi

De criticile lui Ion Cristoiu nu a scapat nici Consiliul Superior al Magistaturii, responsabil de publicarea cu intarziere a declaratiei de avere pe 2015 a Codrutei Kovesi, document postat pe site-ul institutiei doar dupa dezvaluirile lumeajustitiei.ro: „Normal era, in virtutea legilor transparentei, dar si a exigentelor ivite din calitatea Codrutei Kovesi de sef al unei institutii care lupta impotriva invirtelilor cu bani, ca sefa DNA sa raspunda imediat ca a incasat, sa spuna suma si sa justifice de ce a incasat-o. Codruta Kovesi a refuzat sa raspunda. Cei de la Lumea Justitiei s-au adresat CSM. CSM, parte din cimpul tactic al SRI, a refuzat, la rindu-i. Mai mult, pentru ca banii nu puteau fi ascunsi din declaratia de avere pe 2015, Codruta Kovesi nu si-a publicat declaratia de avere pe site-ul CSM, decit dupa ce Lumea Justitiei a inceput sa faca scandal. Confratii de la Lumea Justitiei sustin ca sefa DNA a incalcat Legea primind bani pentru deplasarea de la Chisinau. CSM, un fel de scutier jalnic al Codrutei Kovesi, s-a grabit sa raspunda ca sefa DNA n-a incalcat Legea”.

Prezentam in continuare integral articolul publicat pe www.cristoiublog.ro:

„Codruta Kovesi – O Jean D'Arc care a pus botu' la 3.500 de euro!

Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA, a participat intre 30 noiembrie – 4 decembrie 2015, in calitate de expert anticoruptie, la o misiune de evaluare a anticoruptiei din Republica Moldova. Pentru aceasta activitate Codruta Kovesi a incasat suma de 3.422 de euro, trecuta in Declaratia de avere pe 2015 a demnitarului roman. In perioada in care a fost la Chisinau, Codruta Kovesi a incasat si salariul de procuror sef al DNA. Care salariu nu e de ici de colea!

Pentru aceasta stire a fost nevoie de o batalie pe viata si pe moarte dusa de site-ul Lumea Justitiei. Cei de la Lumea Justitiei banuiau ca sefa DNA a incasat bani din activitatea de la Chisinau. Prin urmare, inca din decembrie 2015, jurnalistii de la site-ul respectiv s-au adresat Codrutei Kovesi pentru a afla daca a luat sau nu bani.

Normal era, in virtutea legilor transparentei, dar si a exigentelor ivite din calitatea Codrutei Kovesi de sef al unei institutii care lupta impotriva invirtelilor cu bani, ca sefa DNA sa raspunda imediat ca a incasat, sa spuna suma si sa justifice de ce a incasat-o. Codruta Kovesi a refuzat sa raspunda.

Cei de la Lumea Justitiei s-au adresat CSM. CSM, parte din cimpul tactic al SRI, a refuzat, la rindu-i. Mai mult, pentru ca banii nu puteau fi ascunsi din declaratia de avere pe 2015, Codruta Kovesi nu si-a publicat declaratia de avere pe site-ul CSM, decit dupa ce Lumea Justitiei a inceput sa faca scandal.

Confratii de la Lumea Justitiei sustin ca sefa DNA a incalcat Legea primind bani pentru deplasarea de la Chisinau. CSM, un fel de scutier jalnic al Codrutei Kovesi, s-a grabit sa raspunda ca sefa DNA n-a incalcat Legea.

Nu ma amestec in aceasta disputa. Si din simplul motiv ca in cazul de fata e vorba de ceva mult mai grav decit incalcarea Legii: E vorba de adevarul ca Jean D'Arc a pus botul. A pus botul la suma de 3.422 de euro pe care i-a incasat in chip imoral, fara a avea dreptul sa-i incaseze.

Sa ma explic. Potrivit Comunicatului dat de CSM, Codruta Kovesi a participat la misiunea de evaluare a anticoruptiei din Republica Moldova in calitate de expert anticoruptie.

E Codruta Kovesi expert anticoruptie? Doamne fereste! Expert anticoruptie inseamna cineva care s-a specializat in acest domeniu si, in acest sens, a scris si publicat carti despre anticoruptie. Nu e cazul Codrutei Kovesi.

Expert anticoruptie poate fi si un procuror care a dus pina la capat cel putin o mare ancheta de coruptie, soldata cu condamnarea definitiva a acuzatilor. Nu e cazul Codrutei Kovesi. Domnia sa n-are la activ decit cele citeva anchete penale de pe vremea cind era procuror prin provincie. De 10 ani, din 2006, de cind a intrat in Marele Circuit al trecerii dintr-o sefie intr-alta, Codruta Kovesi n-a facut nici o ancheta.

Putea fi invitata Codruta Kovesi sa participe la o misiune de evaluare a anticoruptiei din Republica Moldova? Fireste ca putea. Dar nu in calitate de expert anticoruptie, ci in calitate de procuror sef al DNA. Pe parcursul misiunii din Republica Moldova, Codruta Kovesi a folosit experienta sa nu de procuror, nu de cercetator in domeniul anticoruptiei, ci de sef al DNA. De altfel, in aceasta calitate a fost invitata sa participe Codruta Kovesi la misiunea din Republica Moldova. Daca nu era sefa DNA, n-o invita nici dracu.

Am putea spune ca participare la misiunea din Republica Moldova s-a inscris intre sarcinile de serviciu ale Codrutei Kovesi. Printre altele, sefa DNA din Romania a fost invitata sa foloseasca experienta sa in fruntea DNA pentru a evalua anticoruptia de peste Prut.

Nu stiu cum stau lucrurile din punct de vedere legal cu incasarea banilor. Din punct de vedere moral, Codruta Kovesi a primit foloase necuvenite. Domnia sa e demnitar al statului roman. In aceasta calitate, e imoral sa accepti o suma de bani pentru ceea ce e pina la urma o sarcina de serviciu. Chiar daca aceasta suma iti e data. Ai posibilitatea sa refuzi. Ceva gen, Vedeti-va de treaba, nu ma cobor eu pina la a primi bani pentru o activitate care tine, la o adica, de statul functiei mele!

Ca sa nu mai spun ca e o smecherie de liftier la un hotel de lux sa iei si salariul de sef al DNA in timp ce te afli intr-o misiune remunerata. E ca si cum Dacian Ciolos ar fi invitat in Moldova intr-o misiune de evaluare a felului in care Guvernul moldovean administreaza tara si el, zicindu-si expert in conducerea unui Guvern, sa incaseze frumusel o suma de bani de la Uniunea Europeana plus salariul din perioada respectiva.

Sunt sigur ca unii cititori vor reactiona la observatiile mele atragindu-mi atentia ca fac din tintar armasar dupa logica celor care au tratat drept crima impotriva umanitatii faptul ca presedintele Senatului n-a stat la coada.

N-are dreptul si Codruta Kovesi la niste banuti? Ce crima a comis incasind niste bani de la Uniunea Europeana? Normal era ca aia de la UE sa nu-i dea nici un ban, considerind participarea Codrutei Kovesi ca o sarcina de serviciu: Pina la urma ce vina are Codruta Kovesi daca aia de la UE n-au ce face cu banii si-i arunca in dreapta si-n stinga?

Daca ar fi fost oricine altcineva dintre demnitarii romani de azi decit Codruta Kovesi, n-as fi reactionat la incasarea unor bani necuveniti, deoarece activitatea trece drept sarcina de serviciu. Codruta Kovesi e in Romania de azi subiectul unui Cult al personalitatii cum numai in cazul Elenei Ceausescu s-a mai intilnit. Intre noi fie vorba, nici Elena Ceausescu n-a beneficiat de un asemenea Cult. Sa nu uitam ca despre Elena Ceausescu nu s-a scris niciodata ca e frumoasa, ca e seducatoare. Despre Codruta Kovesi s-a scris.

Printre insusirile de exceptie cu care a fost si este zilnic binecuvintata Codruta Kovesi se numara si Mareata, Eroica Jertfire pe altarul luptei anticoruptiei. Sefa DNA e prezentata ca o Eroina care se sacrifica pentru ca Romania sa scape de marea amenintare care e coruptia. Ea insasi in interviurile aranjate de masinaria de publicitate (Traian Basescu ne-ar putea spune cine minuie aceasta Masinarie) se prezinta drept o intruchipare a eroinei care se lipseste de cele pamintesti pentru a-si putea indeplini misiunea data de Dumnezeu: Sa scape tara de Coruptie.

Ei bine, Pe deplin jertfita noastra nu s-a dat in laturi sa incaseze niste pitule necuvenite. Codruta Kovesi se vrea o Jean D'Arc a Romaniei postdecembriste, gata sa arda pe rug pentru salvarea patriei de pericolul intruchipat nu de englezi, ci de corupti. Iata insa ca Jean D'Arc a Romaniei nu-si face probleme cind e vorba sa incaseze 3.422 de euro necuveniti.

Nu-i Jean D'Arc a Frantei. E a Romaniei. Si, in Romania, D'Arc coboara de pe rug ca sa vire in buzunar un bacsis de 3.422 de euro!”

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-