Published On: joi, Iul 7th, 2016

ROMANI, PUNETI-L LA PUNCT PE AMBASADORUL SUA – Adrian Severin face apel la demnitari sa se coalizeze pentru interzicerea imixtionarii ambasadorului SUA, Hans Klemm, in treburile interne ale tarii

Fostul ministru al Afacerilor Externe ii propune lui Klaus Iohannis ca interdictia sa fie extinsa si asupra “reprezentantilor diplomatici ai altor state care apeleaza la procedee similare”, precum Germania, Marea Britanie sau Olanda.

iohannis_klemmPresedintele Klaus Werner Iohannis (foto 1 stanga) este somat sa ia masurile necesare pentru ca ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm (foto 1 dreapta), dar si ceilalti diplomati americani acreditati sa respecte prevederile Conventiei de la Viena si sa se abtina “de la a face consideratii publice de orice fel referitoare la treburile interne ale Romaniei”. Apelul este facut de fostul vice-prim ministru si ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin (foto 2), care i-a transmis Presedintelui Iohannis o scrisoare deschisa in care il informeaza ca sprijina demersul initiat de fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, in cursul zilei de marti 5 iulie 2016.

severinAdrian Severin opineaza in scrisoarea sa ca solicitarea facuta de fostul premier, Adrian Nastase, trebuie extinsa si asupra reprezentantilor diplomatici ai altor state care procedeaza la fel ca oficialii americani, dand exemplu reprezenti ai Germaniei, Marii Britanii sau Olanda.

Totodata, fostul europarlamentar apreciaza ca se impune ca si alti fosti demnitari romani implicati de-a lungul timpului in conducerea actiunii externe a Romaniei si care in prezent nu detin functii executive de natura a le impune o atitudine rezervata, sa se alature public acestor apeluri, in vederea indeplinirii datoriei constitutionale de a apara suveranitatea, demnitatea si securitatea statului roman.

In scrisoarea sa, Adrian Severin mentioneaza ca demersul sau nu are caracter antiamerican, insa urmeste sa clarifice relatiile strategice dintre Romania si SUA, care nu prevad imixtionarea reprezentatilor americani in treburile interne ale Statului roman, intrucat ar pune in pericol “arhitectura de securitate europeana” si “ar periclita securitatea nationala a Romaniei”.

Prezentam in continure scrisoare deschisa a fostului europarlamentar, Adrian Severin, adresata Presedintelui Romaniei Klaus Werner Johannis:

"Domnule Presedinte,

La data de 5 iunie 2016, fostul Prim Ministru si Ministru de Externe, prof. dr. Adrian Nastase, v-a trimis o scrisoare deschisa prin care va solicita sa luati masurile necesare spre a-i determina pe Ambasadorul SUA la Bucuresti si pe ceilalti diplomati americani acreditati aici, sa respecte prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice dintre state si sa se abtina de la a face consideratii publice de orice fel referitoare la treburile interne ale Romaniei, precum si la aspectele concrete ale relatiilor bilaterale americano-romane. Potrivit Conventiei amintite toate aceste teme trebuie discutate exclusiv cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu un alt minister desemnat de Guvernul roman.

Am onoarea de a va aduce la cunostinta pe aceasta cale acordul meu total cu punctul de vedere exprimat de domnul Nastase, precum si sustinerea integrala a demersului sau, cu urmatoarele doua precizari:

1.Acest demers nu are caracter antiamerican ci dimpotriva, este menit sa sustina parteneriatul strategic romano-american eliminand amenintarea proiectata asupra sa de sentimentele tot mai extinse de americanofobie si occidentalofobie ale romanilor, alimentate de comportamentul contrar prevederilor dreptului international al diplomatilor americani acreditati in Romania. Respectivul comportament a fost, de altfel, criticat si de distinsi reprezentanti ai diplomatiei americane. Prin subminarea bazelor populare ale relatiei strategice dintre Romania si SUA, el pune in pericol arhitectura de securitate europeana, la care tara noastra a lucrat cu sarg in ultimele decenii, si, pe cale de consecinta, pericliteaza securitatea nationala a Romaniei.

2.Solicitarea domnului prof. dr. Adrian Nastase trebuie extinsa si asupra reprezentantilor diplomatici ai altor state care apeleaza la procedee similare (ex.: Germania, Marea Britanie, Olanda).

Ma folosesc de acest prilej pentru a-i incuraja pe toti ceilalti fosti demnitari romani implicati de-a lungul timpului in conducerea actiunii externe a Romaniei (sefi de stat si guvern, ministri de externe si ai apararii etc.), si care in prezent nu detin functii executive de natura a le impune o atitudine rezervata, sa se alature public acestor apeluri, facilitandu-va astfel, domnule Presedinte, indeplinirea datoriei constitutionale de a apara suveranitatea, demnitatea si securitatea statului roman.

Cu cele mai distinse sentimente,

Prof. dr. Adrian Severin

Ex Vice-Prim ministru si Ministru al Afacerilor Externe

Bucuresti / 06.07.2016"

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-