Published On: lun, Iul 25th, 2016

PRO SAU CONTRA ANTIBIOTICE , PE INTELESUL TUTUROR

In ultimii ani, din ce in ce mai multi specialisti, in domeniul bolilor infectioase, atrag atentia asupra faptului ca, folosirea antibioticilor, fara o recomandare de la medicul specialist, va duce, in timp, la instalarea rezistentei organismului la antibiotice si va crea multiple probleme de sanatate.

Centru European al bolilor Transmisibile (ECDC) a stipulat, intr-un raport epidemiologic pe 2008 ca "amenintarea cea mai importanta in Europa este cea a bolilor produse de microorganisme care au devenit, rezistente la antibiotice … in fiecare an, aproximativ 3 milioane de persoane, in Uniunea  Europeana, dobandesc o infectie asociata ingrijirilor de sanatate si din acestea mor circa 50 000."

E bine de stiut ca ANTIBIOTICILE NU REPREZINTA INTOTDEAUNA SOLUTIA.

Ce trebuie sa stim despre rezistenta la antibiotice?

Rezistenta la antibiotice apre, cand bacteria se modifica, pentru a se apara impotriva unui antibiotic.

Rezistenta la antibiotice este in crestere, in timp ce, numarul antibioticilor eficiente este in descrestere.

Daca nu reactionam, in viitor, antibioticile nu vor mai proteja, impotriva unor boli cu potential letal.

Cum actioneaza antibioticele?

Antibioticele sunt medicamente utilizate, pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii precum: tuberculoza, unele infectii ale sangelui, pneumonia, meningitele, infectiile urinare, etc. Antibioticele omoara bacteriile sau le stopeaza inmultirea.

Antibioticele omoara bacteriile – nu virusurile!

Luati antibiotice, doar atunci cand v-au fost prescrise, de medic, in infectiile bacteriene.

Nu le folositi in cazul bolilor provocate de virusuri, precum raceala si gripa. Nu vor da rezultate.

De ce ste importanta prudenta fata de antibiotice?

Utilizand inutil antibioticele, le compromitem eficacitatea, tocmai atunci cand avem nevoie, adica infectiile bacteriene. Cereti intotdeauna, parerea medicului, inainte de administrarea antibioticelor. Luati antibiotice, doar atunci cand v-au fost prescise, de medic, asigurati-va ca si familia dumneavoastra procedeaza la fel.

Efectuati tratamentul, complet, chiar daca va simtit mai bine, dupa primele doze. Nu luati antibiotice "dupa ureche" si nu reacomandati, reteta ce v-a fost prescrisa, altor persoane.

Sase principii simple privind folosirea antibioticelor

1 Antibioticele sunt medicamente vitale.

Folosirea prudenta a antibioticelor este, cea mai buna modalitate, de a le pastra eficienta, impotriva viitoarelor infectii bacteriene.

2 Antibioticele trateaza, doar infectiile bacteriene.

In cazul in care copilul dumneavoastra capata o infectie virala, o raceala de exemplu, adresati-va medicului sau farmacistului, in legatura cu combaterea simptomelor.

3 Unele infectii ale urechii, NU necesita antibiotice.

Medicul va determina, ce fel de infectie are copilul dumneavoastra la ureche si daca sunt indicate antibioticele.

Medicul poate actiona, conform ghidurilor de practica actuale, asteptand cateva zile , inainte de prescrierea antibioticelor, intrucat copilul se poate simti mai bine, chiar fara antibiotice.

4 Cele mai multe dureri in gat, NU necesita antibiotice.

Doar 1 din 5 copii, consultati de medic pentru durere in gat, prezinta o infectie streptococica, ce trebuie tratata  cu antibiotic. Numai medicul poate confirma, o faringita streptococica, printr-un test specific.

5 Mucusul de culoare verde, Nu indica nevoia de antibiotice.

Cand sistemul imunitar lupta cu o infectie, mucusul isi poate schimba culoarea, chiar spre verde. Acest lucru este normal si nu indica nevoia de antibiotice.

6 Exista riscuri asociate oricarei prescriptii de medicamente.

Antibioticele pot avea efecte adverse, variind de la un deranjament stomacal la o reactie alergica grava. Inainte de a prescrie un antibiotic, medicul copilului dumneavoastra va evalua riscurile si beneficiile.

Pastrarea eficientei antibioticelor, este responsabiulitatea tuturor. Utilizarea responsabila a antibioticelor, poate frana dezvoltarea bacteriilor rezistente.

Oprirea dezvoltarii bacteriilor rezistente, va pastra eficienta antibioticelor pentru generatii viitoare.

Dr. Andreia Gavrilescu

Comentarii

comentariu

About the Author

-