Published On: joi, Iul 14th, 2016

PAPARUDA PRUNA TREBUIE DEMISA URGENT

Vinovata pentru revoltele din inchisori si pentru lipsa de masuri in fata realitatii ca un detinut moare la trei zile in puscarii, fosta asistenta a Monicai Macovei s-a ratoit agresiv la jurnalistul care a intrebat-o despre violentele din penitenciare: „Cred ca etica va obliga sa nu imi puneti aceasta intrebare. Nu doresc sa fac niciun fel de comentariu.”

Reactie inacceptabila a fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, in cazul revoltelor care au cuprins penitenciarele din intreaga tara. Asa-zisa tehnocrata, de fapt o simpla traducatoare de la Bruxelles, a refuzat sa faca vreun comentariu legat de protestele detinutilor, cauzate de conditiile inumane din inchisori. Mai mult, Pruna s-a ratoit pe un ton agresiv la jurnalistul care a dorit sa afle opinia acesteia despre razboiul din puscarii.

Atitudinea Ralucai Pruna este inacceptabila. Caraghioasa ministresa a Justitiei avea obligatia sa ofere un raspuns in ceea ce priveste revoltele din puscarii si sa transmita un mesaj prin care sa incerce sa calmeze situatia. Asta cu atat mai mult cu cat Raluca Pruna este unul dintre vinovatii pentru revoltele din puscarii, in conditiile in care nu a luat nicio masura pentru a remedia genocidul din inchisori si pentru a stopa un fenomen dramatic, ce ne arata ca un detinut moare la fiecare trei zile. In schimb, aceeasi ministresa Raluca Pruna a anuntat nonsalanta ca Romania va plati 80 de milioane de euro din cauza conditiilor inumane din penitenciare, ca urmare a unei Hotarari pilot a CEDO, o declaratie care nu a facut altceva decat sa tensioneze si mai mult situatia, detinutii avand confirmarea clara ca nimic bun nu se va schimba in viitorul apropiat.

Premierul Dacian Ciolos trebuie sa o dea afara de urgenta pe ministresa Justitiei Raluca Pruna, caci un asemenea comportament nu poate fi acceptat de la un oficial al Guvernului. Iar aceasta masura este cat se poate de necesara daca ne gandim ca Raluca Pruna nu se afla la prima „abatere”, de-a lungul timpului aceasta avand mai multe iesiri publice prin care a scandalizat opinia publica.

Au lasat-o iar nervii

Raluca Pruna a fost intrebata, miercuri 13 iulie 2016, cum comenteaza incidentele care au loc in penitenciarele din Romania. O intrebare cat se poate de legitima si corecta, in conditiile in care Raluca Pruna este ministru al Justitiei, iar Administratia Nationala a Penitenciarelor se afla in subordinea Ministerului Justitiei. Raspunsul traducatoarei de la Bruxelles a fost insa unul scandalos, Raluca Pruna apucandu-se sa ii dea lectii ziaristului, ca si cum mai nou s-ar pricepe si la presa:

„Am spus si inainte sa incepem aceasta scurta alocutiune si raman la opinia mea, cred ca etica va obliga sa nu imi puneti aceasta intrebare. Nu doresc sa fac niciun fel de comentariu cu privire la situatia din penitenciare. Lucram la asta si cand vom avea ceva de comunicat util, vom comunica. Va multumesc foarte mult”.

Ifosele traducatoarei

Totusi, comportamentul asa-zisei tehnicrate nu trebuie sa ne mire. Nu este prima data cand ministresa Justitiei are o atitudine aroganta fata de jurnalistii care ii pun intrebari. In acest sens, amintim doar doua episoade care au avut loc la inceputul acestui an.

Astfel, in 28 ianuarie 2016, Raluca Pruna a fost intrebata despre dosarul coloanelor oficiale prin intermediul caruia Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a fost executat de DNA si fortat sa-si dea demisia. Fosta asistenta a Monicai Macovei a precizat ca nu doreste sa faca declaratii, dar a avut grija sa ii vorbeasca de sus unuia dintre reporteri: „Nu doresc sa fac la acest moment nicio declaratie, cred ca vorbesc bine limba romana”.

Peste doar cateva zile, in 3 februarie 2016, Pruna a recidvat. Ministresa a fost asteptata de mai multi reporteri in fata Ministerului Justitiei, acestia fiind interesati de procedura pentru nominalizarea Procurorului General al Romaniei. Raluca Pruna le-a tradus reporterilor ca „celeritate” inseamna „de indata”, dupa care s-a enervat de insistenta unui ziarist: „N-am lansat procedura, va puteti imagina ca am niste candidati inainte sa lansez o procedura, nu stiu, intreb? Se intampla asa ceva in tara in legatura cu orice procedura?”

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-