Published On: lun, Iul 11th, 2016

Noi modificari pentru obtinerea permisului auto / Ce se va intampla cu proba teoretica si practica

Potrivit ultimelor modificari ale Ordonantei de urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice, dar si pentru reducea riscurilor de coruptie in obtinerea permisului auto, incepand cu 2017 examenul se va desfasura dupa noi reguli: proba teoretica a acestuia va fi inregistrata video, iar cea practica va fi inregistrata atat audio, cat si video, informeaza Digi24.ro.

La articolul 23, dupa alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu urmatorul cuprins.

"(9-1) Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se inregistreaza video, iar in cazul probei practice atat video, cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice.

(9-2) Prin exceptie de la prevederile alin. (9-1), nu se inregistreaza audio sau video proba practica sustinuta pentru categoriile AM, A1, A2 si A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevazute la alin. (1) se asigura de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere.

(9-4) Procedura si conditiile tehnice in care se realizeaza si stocheaza inregistrarile prevazute la alin. (9-1), precum si masurile pentru protejarea acestora si a datelor cu caracter personal se stabilesc, in conditiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne."

Conform celor de la Digi24.ro, prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) intra in vigoare in termen de 1 an de la data intrarii in vigoare a ordonante de urgenta 41.

Alte modificari vizeaza obtinerea certificatului de cazier judiciar, document ce trebuie atasat dosarului de inscriere la scoala de soferi. Acesta va fi eliberat fara a mai fi necesara plata taxei extrajudiciare de timbru, taxa pentru care cetatenii erau nevoiti sa faca un drum in plus la posta.

Un alt lucru bun pe care il aduc noile prevederi se adreseaza celor care trec examenul auto. Acestia vor putea de-acum sa plateasca taxa pentru eliberarea permisului de conducere si online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar catre contul deschis de fiecare prefectura din tara.

De asemenea, au fost extinse si modalitatile de plata a taxelor pentru eliberarea permiselor de conducere, astfel ca aceste taxe pot fi fi achitate acum prin patru moduri: Internet Banking, virament bancar, mandat postal sau numerar, direct la ghiseul Politiei.

Sursa: promotor.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-