Published On: mie, iul. 20th, 2016

Metoda accidentul incepe sa nu mai dea roade / Poltistii va spun cum sa ii descoperiti

Recent, in jurl orei 24.00, doi braileni cu varste de 73 si 79 de ani, au fost contactati telefonic de o persoana ce se recomanda a fi medic, spunandu-le ca fiicile lor au fost victimele unui accident de circulatie si le-a solicitat o suma de bani, necesara  pentru interventii chirurgicale.

Batranii si-au dat seama ca cele spuse nu sunt adevarate, intrerupand convorbirea. In cauza a fost intocmit dosar penal si se continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de inselaciune.

Politistii incearca sa atentioneze brailenii, astfel incat sa nu cada prada inselaciunilor. Escrocii utiizeaza calitati false precum avocat, doctor sau procuror si solicita telefonic diferite sume de bani, sub pretextul ca fiica, ginerele, nepoata au fost implicate intr-un accident rutier grav si au nevoie de plata serviciilor medicale, ori de bani pentru despagubirea victimelor sau onorariu pentru avocat.

Victimele sunt contactate pe telefoanele fixe la ore tarzii, ca masura de precautie si pentru un mai mare impact, si de asemenea sunt alese persoane varstnice, deoarece sunt mai vulnerabile.

Ca masura de precautie, incercati sa luati legatura cu ruda despre care ati fost informat ca ar fi suferit un accident rutier, sunând la numarul de telefon pe care comunicati de obicei cu aceasta; daca nu reusiti, contactati o alta persoana din familie, sunati la politie sau la spital, pentru a verifica daca vestile primite sunt adevarate; nu pronuntati, pe parcursul convorbirii, numele rudelor apropiate; informatia ar putea fi folosita de infractori pentru a va convinge ca vestile pe care vi le-au dat sunt adevarate; nu va lasati influentati de urgenta pe care o invoca cel care va solicita banii. Cereti timp pentru a putea face rost de suma solicitata si consultati-va cu o persoana de incredere sau sunati la politie; nu va lasati impresionati de „suferinta” din vocea interlocutorului si cereti-i cât mai multe detalii, din care sa va puteti convinge ca este cine pretinde;nu va grabiti sa oferiti informatii despre ocupatia dumneavoastra, sursele de venit, banii sau bunurile de valoare pe care le detineti unor persoane pe care abia le-ati cunoscut, aparent intâmplator, sau prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocata de apelant si motivul solicitarii; anuntati cât mai repede politia in cazul in care sunteti victima unei inselaciuni sau cineva a incercat sa va insele!

Comentarii

comentariu

About the Author