Published On: lun, Iul 18th, 2016

MACELUL DE LA IASI – Marturii cutremuratoare din Penitenciarul condus de viitorul sef al ANP

"Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptite, ar fi murit pe duba spre Bacau din cauza ranilor… Au schingiuit oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele radeau, intrigate ca stau peste program… Cine a autorizat macelul de la Iasi din acea noapte, avand in vedere ca au participat jandarmi si forte speciale?"

Decizia ministresei Justitiei Raluca Pruna de a-l numi interimar la sefia Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe actualul director al Penitenciarului Iasi, Marius Vulpe, este de departe cea mai neinspirata alegere a tehnocratei de la Bruxelles. In primul rand, pentru ca in plina revolta in penitenciare, in care ministresa este blamata pentru declaratiile si atitudinile pe care le are fata de detinuti, Raluca Pruna decide sa il numeasca la conducerea ANP tocmai pe seful Penitenciarului care inregistreaza cel mai mare grad de ocupare din Romania, de peste 200%. In al doilea rand, pentru ca Penitenciarul Iasi a fost locul de unde s-a dat tonul rascoalelor detinutilor. Iar in al treilea rand, pentru ca, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit in editiile precedente, la Penitenciarul Iasi exista informatii ca de la izbucnirea confictelor in inchisori cel putin trei oameni au decedat in urma violentelor la care au fost supusi de "mascati, forte speciale si jandarmi". Pana la acest moment, ANP nu a catadicsit insa sa ne comunice vreo cifra privind numarul mortilor, desi solicitarile in acest sens au fost facute de la mijlocul saptamanii trecute.

Grav este ca in ultimele zile, ne-au fost transmise mesaje de tip SMS din mai multe inchisori, unde detinutii striga disperati dupa ajutor, dezvaluind atrocitatile la care sunt supusi. Dar si mai grav este ca tot de la Penitenciarul Iasi de unde vine noul sef al ANP, ne-a fost transmis un mesaj de-a dreptul cutremurator, care prezinta o situatie din puscarii, usor comparabila cu perioada comunista, cand tortionarilor le era trecuta cu vederea agresarea fizica, pana la deces, a incarceratilor.

'Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptitie, ar fi murit pe duba spre Bacau in acea noapte in care pe pe cei batuti i-a impartit intre mai multe unitati penitenciare. Ar fi murit in acea noapte din cauza ranilor. Am aflat ca a fost extras de la camera 2 Sectia 4 de la inchis…. Cert e ca au schingiut oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele rdeau ca stau si carpesc tot in fata geamului meu, intrigate ca stau peste program", este marturia unui detinut din Penitenciarul Iasi.

Un alt detinut afirma ca are toate motivele sa creada ca in spatele activitatilor din penitenciare "exista un interes financiar enorm si niste fonduri care ajung undeva extrem de sus neputand fi controlate". Aceasta ar fi explicatia pentru care "nu se dau forme usoare de preventie, permisii, liberari conditionate celor care merita. Pentru ca se 'castiga' enorm pe cap de detinut prin tinerea lui in detentie numai ca pana acum nu a existat riscul sa fie pusa societate la plata".

Solicitam Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa ne comunice situatia persoanelor decedate in inchisori in ultimele saptamani, precum si cauza acestor decese!

Prezentam mesajele transmise de detinuti de la mai multe penitenciare:

-La Jilava si chiar in camera in care sunt eu s-au bagat paturile 3. Ne-au inchesuit ca pe sardele. Cand a fost comisiile, i-au bagat pe Sectia 6 nu i-au aduse pe Sectia a 2-a sau a 3-a unde suntem dublu fata de ce am fost acum o luna.

-Sunt V. Imi cer scuze ca va scriu la ora asta, dar au scos doi detinuti la ora 22 noaptea si i-au dus la spitalul baltazar la control…. investigatii si pana acum, e ora 1.30, nu au venit.

-Sunt un detinut din Penitenciarul Galati. Murim aici, ne omoara mascatii cu bataia. E terorare.

-In Penitenciarul Galati e mafie toata conducerea. E jale in Penitenciarul Galati cu mascatii, directorul, directorul adjunct si domnul Proha Florin. Regim si paza. Au nenorocit detinutii in Penitenciarul Galati.

-Am hotarare judecatoareasca de la medicina legala sa fiu internat pentru interventie chirurgicala la un spital oncologic de o luna jumate, iar pana in prezent nu s-a pus in aplicare deoarece in penitenciar domnul doctor ia deciziile. De aproximativ o saptamana ma simt foarte rau, sangerez pe colon, nu mi se permite ca familia sa imi aduca medicamentatia necesara. Va rog sa trimiteti un control la Penitenciarul Timisoara – sectia medicala.

-Sa spuneti despre Penitenciarul Aiud, despre domnul director Nazare, cum bate detinutii si cum tortureaza Nazare si cu Soloveschi, Nazaroaica si judecatoarea delegat care este mana in mana cu ei. Pana la ora asta, in Penitenciarul Aiud nu deschid vizetele. Mor de cald, nu au aer. Cum e posibil sa bagi un detinut la izolare cu tratament de cap.

-Am fost si in 2006 la Arad in refuz de hrana sub conducerea… blanda a domnului Halchin.. tot pentu conditiile detinutilor din penitenciare… Am fost insemnat ca instigator, batut, izoltat, mutat, insemnat la dosar pe nedrept ca instigator pentru care m-am judecat ulterior in instanta si va speriati ce motivare au gasit atunci. Dar revolta din 2006 e un subiect care nu e cazul sa-l dezbatem acum. Insemnarea care exista si acum la dosar si toate dovezile conducerii blande a domnului Halchin, adjunct acum, sub patronarea caruia au murit iarasi in bataie cel putin trei detinuti multi fiind schingiuiti probabil, acesta fiind criteriul de avansare… dumnealui avand calitatea de a devenit sef de penitenciar la nici 30 de ani.

-Exista un interes financiar enorm si niste fonduri care ajung undeva extrem de sus neputand fi controlate… nefiind interes in acest sens pana acum… de aceea nu se dau forme usoare de preventie, permisii, liberari conditionate celor care merita. Pentru ca se 'castiga' enorm pe cap de detinut prin tinerea lui in detentie numai ca pana acum nu a existat riscul sa fie pusa societate la plata. De exemplu, din acte se poate constata ca masa noastra, cu tot cu TVA, cel putin pana la momentul revoltei, costa exact in jur de 4 roni, cu tot cu TVA. Cu generozitate punem 150 roni pe luna pe cap de detinut. Intretinere acestei epave cu opriri de apa…

-Acestea sunt conditiile, drepturile de care beneficiaza toti detinutii preventivi presupusi nevinovati aflati in cele trei camere de 25, 26 de oameni ale Penitenciarului Iasi. Mai are rost sa discutam despre detinutii condamnati si drepturile lor gasiti deja vinovati in fata legii… o exceptie sau doua maxim sunt camerele de protejati, cu gresie, faianta, unde sunt vreo doi politisti arestati, a fost un judecator… Ce a vazut doamna ministru. Sa faca dezbatere publica daca vrea. S-a sacrificat si a dat mana cu cine, unde, cand si ce camere a vizitat?

-Unul dintre detinutii morti, vorbeau cadrele pe soptitie, ar fi murit pe duba spre Bacau in acea noapte in care pe pe cei batuti i-a impartit intre mai multe unitati penitenciare. Ar fi murit in acea noapte din cauza ranilor. Am aflat ca a fost extras de la camera 2 Sectia 4 de la inchis. Prin aceeasi metoda, de intrare in forta. L-ar chema Urasariu, este la regim inchis. Sper sa ma duc la instanta si eu la Bacau si sa nu ma duc pentru altceva, avand in vedere ca eu figurez in dosarele lor si la greva foamei la Arad tot pentru conditii in 2006 si banuiesc ca nu stau fara telefon mobil…

-Cert e ca au schingiut oameni in bataie, i-au tarait plini de sange pe jos in fata mea. Asistentele saracele rdeau ca stau si carpesc tot in fata geamului meu, intrigate ca stau peste program. Ele oare nu au vazut in ce hal sunt oamenii astia? Pentru tot ce am vazut voi depune marturie. Nu se pot afla prea multe, suntem sigilati in camere, nu suntem scosi la plimbare, dus, cumparaturi pe langa mancare nu avem automat dreptul nici de a cumpara de la magazin apa sau tigari, igienice, etc. S-au sistat cumparaturile, orice. Dimineata, intr-un timp record, au montat peste 20 de bani in plimbatoare din schelet metalic sa justifice ce umanitate sau fonduri…? Intrebarea e 'cine a autorizat macelul de la Iasi din acea noapte, avand in vedere ca au participat jandarmi si forte speciale'?

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-