Published On: mar, Iul 19th, 2016

Legea pensiilor s-a modificat / Modul de calcul al pensiei anticipate s-a schimbat

Potrivit unui nou act normativ modul de calcul al pensiei anticipate a suferit schimbari importante si se va calcula in raport cu anii de cotizare peste limita minima, rezultand astfel o crestere a sumei cuvenite drept pensie anticipata. Astfel, suma pensiei anticipate partiale se va calcula prin diminuare cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare. Acesta lucru va conduce la o scadere treptata a penalitatii, de la 0,50% in primul an, 0,45% in urmatorul an, scazand cu 0,5% la intervale de 1 an, pana la minimul de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim. Pana in prezent, legea prevedea o  penalitate unica, de 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata, fara a tine cont de stagiul suplimentar de cotizare.

Un roman poate cere pensia anticipata partila cu maximum 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, optiunea fiind valabila doar persoanelor care au indeplinit stagiul complet de cotizare si pentru cele care au depasit acest stagiu cu pana la 8 ani.  Noul act normativ a intrat in vigoate pe 17 iulie.

Potrivit statisticilor oficile pe anul 2015, in Braila figurau aproxomativ 79.531 pensionari, iar pensia minima era de 832 de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author