Published On: joi, Iul 21st, 2016

DNA SE INDREAPTA SPRE O NOUA ACHITARE RUSINOASA

Dupa ce a defilat-o in catuse si s-a chinuit sa o aresteze pentru a o impedica sa castige inca un mandat de primar al Craiovei, parchetul lui Kovesi a trimis-o in judecata pe Lia Olguta Vasilescu pentru luare de mita si spalare de bani. Dosarul instrumentat de procuroarea Claudia Rosu a fost lansat pe piata in plina campanie electorala, avand ca scop compromiterea Olgutei Vasilescu. In pofida actiunii DNA, Vasilescu a castigat alegerile cu 60%.

claudia_rosu_dna_foto_luju.roProcuroarea DNA Claudia Rosu (foto) a finalizat, marti 19 iulie 2016, dosarul Liei Olguta Vasilescu, edil al municipiului Craiova. Este vorba despre dosarul lansat pe piata in plina campanie electorala pentru alegerile locale, dosar in care Lia Olguta Vasilescu a fost defilata in catuse, iar parchetul lui Kovesi s-a chinuit sa o aresteze astfel incat sa o poata impiedica sa castige un nou mandat de primar. Actiunea de compromitere a Olgutei Vasilescu a fost insa un esec total, aceasta castigand la pas alegerile din Craiova, cu 60% din voturi. Practic, este un dosar extrem de fortat, care, cel mai probabil, se va finaliza cu o noua achitare rusinoasa pentru procurorii DNA.

Lia Olguta Vasilescu este acuzata de 4 infractiuni de luare de mita, 2 infractiuni de folosire a autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si 2 infractiuni de spalare de bani. Presupusele ar fi fost comise, sustin procurorii, in anii 2012 si 2014. Alaturi de Lia Olguta Vasilescu au mai fost trimisi in judecata alti doi inculpati.

Iata comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei VASILESCU LIA OLGUTA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-luare de mita (4 infractiuni),

-folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infractiuni),

-spalare de bani (2 infractiuni), si sub control judiciar a inculpatilor:

PREDA RADU COSMIN, la data faptelor administratorul public al Craiovei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-complicitate la luare de mita (2 infractiuni),

-instigare la spalare de bani,

POPESCU ELENA DANIELA, la data faptelor reprezentant al unei asociatii non profit, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

-complicitate la luare de mita,

-spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

In cadrul 'donatiilor' respective, inculpata Vasilescu Lia Olguta a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-a remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu a fost stabilita), in preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

In acelasi context si in aceeasi calitate, inculpata si-a folosit influenta in scopul obtinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale continand imaginea candidatului Lia Olguta Vasilescu si sloganuri de campanie electorala, in valoare de 44.241,96 euro.

Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in campania electorala, au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri, documentul avand ca obiect imprimarea de materiale promotionale.

Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguta a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor. Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare.

Ulterior, in luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita.

In cauza, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, aflate in conturi ale institutiilor bancare, detinute de cei trei inculpati.

De asemenea, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatilor Preda Radu Cosmin si Popescu Elena Daniela.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-