Published On: joi, Iul 7th, 2016

Culmea maririi de salariu in Romania / In luna mai salariul minim s-a majorat, dar salariul mediu net e mai mic

Potrivit Institutului National de Statistica(INS) castigul salarial mediu net a scazut cu 1,1% fata aprilie, la 2063 lei, dar a marcat un avans de 14,2% comparativ cu lua mai a anului trecut, cele mai mari valori fiind inregistrate in tehnologia informatiei, inclusiv in servicii informatice (5421 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1248 lei). Salariul mediu brut a fost de 2853 lei, cu 0,9% mai mic decat in luna aprilie, a anuntat joi INS printr-un comunicat de presa. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost de 118,3%.

Conform informatiilor prezentate in comunicatul de presa, in luna mai s-a inregistrat, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou). In plus la aceasta diminuare a salariului mediu net au contribuit si nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, dar si angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai importante scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat la asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (21,4%) si fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (18,4%).

Comentarii

comentariu

About the Author