Published On: lun, Iul 18th, 2016

Ce conduce la o nevoie exagerata de atentie si cum o poti remedia

Multi tineri si adulti se confrunta cu nevoia exagerata de atentie, stresandu-i pe cei din jur fara sa isi dea seama sau fara sa constientizeze cauzele.

Inca de cand ne nastem, viata noastra depinde de cei din jur si de capacitatea de a atrage atentia, in special a parintilor.

Copiii mici au nevoie macar de 30 de minute pe zi, timp in care sa fie cu parintele nefiind intrerupti de nimic.

Atunci cand acestia nu primesc suficienta atentie, ori prea multa, in interiorul lor se dezvolta o imagine distorsionata despre propria persoana si cresc cu un complex de supracompensare, ca si cum totul li se cuvine sau cu un grad ridicat de indolenta.

De aici provine neincrederea in sine, teama de esec sau comportamentul exagerat. Atunci cand ei ca tineri sau ca adulti se intalnesc cu realitatea, comportamentul derapant va fi si mai mare. Adolescentii sau adultii care alearga dupa atenti sau aleg sa le rezolve altcineva problemele, sunt cei care au fost crescuti de o mama-closca, supraprotectoare.

Sentimentele de teama, insecuritate, pesimism sau prejudecatile sunt sadite inca din copilarie de catre mamele indiferente si exigente, astfel, ajunsi la maturitate, acesti nu vor descoperi lumea cu sufletul deschis.

Trebuie totusi sa ne dam seama de diferenta dintre nevoia exagerata de atentie si nevoia normala. Siguranta, dragostea, atingerea, prietenia sau afectiunea sunt nevoi normale, de aceea este important cand si cum sa cerem atentie. Daca esti intr-o problema din care chiar nu poti iesi, dar nu ceri ajutorul nimanui, este foarte probabil sa te afunzi si mai mult. Dar la fel de probabil este sa nu te mai ajute nimeni daca ceri mereu ajutorul fara sa fie cazul, iar credibilitatea ta sa scada sporit in fata apropiatilor.

Comentarii

comentariu

About the Author