Published On: mar, iul. 26th, 2016

Amenda uriasa primita de operatorii de telefonie mobila dupa ce i-au pacalit pe romani

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat cu 900.000 de lei operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Telekom si RDS&RCS pentru ca nu au  respectat obligatiile de acoperire din cadrul licitatiei de spectru in 2012. Amenda cea mai mare, in valoare de 720.000 a primit-o Vodafone.

"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a aplicat amenzi in valoare totala de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone si Telekom pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio castigate in urma procedurii de selectie organizate in anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat intr-un comunicat al autoritatii.

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) — Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone — obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate. Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale. Termenul pana la care operatorii aveau obligatia de a acoperi aceste localitati a fost 5 aprilie 2016.

Potrivit comunicatului, din 6 aprilie 2016, Autoritatea a demarat o campanie de verificare daca operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retelele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor rurale precizate in licentele primite, din care au reiesit mai multe nereguli, motiv pentru care operatorii au fost amendati.

Comentarii

comentariu

About the Author