Published On: mie, Iun 15th, 2016

Studentii de la Mincu vor sa “invie” Centrul Vechi

Pop-Up Centrul Vechi va avea loc in weekend-ul 18-19 iunie, incepand cu orele 12.00, pe strada Mihai Eminescu, unde sunt invitati toti doritorii.

Proiectul se adreseaza problemelor cu care se confrunta orasele “shrinking” din Romania. In prima etapa a proiectului, ne-am propus sa realizam un studiu social cu o abordare interactiva . Etapa “Eu Vreau Aici“ s-a bazat pe realizarea unui “altfel“ de chestionar pentru populatie, care a centralizat parerea locuitorilor si utilizatorilor de pe strada Mihai Eminescu, din Centrul Vechi al Brailei. Pentru aceasta actiune, au avut o pancarda pe care cei interogati puteau sa isi exprime opinia despre spatiul public.  O alta metoda pentru exprimarea opiniei in aceasta actiune a fost distribuirea unor stickere, pe care doritorii puteau sa le completeze si sa le lipeasca pe strada sau prin oras, localizand astfel spatiile unde isi doresc o schimbare. Participantii puteau apoi sa fotografieze si sa incarce poza pe pagina de facebook cu hashtag-ul #euvreauaici. Astfel am putut centraliza rasapunsurile tuturor și am inceput demersurile pentru faza a doua.

In etapa a doua a proiectului, studentii au  analizat raspunsurile participanțiilor la exercițiu  “ Eu Vreau Aici” si au decis sa continue cu o instalatie interactiva. "Partea a doua a proiectului isi propune realizarea unui traseu dinamic care sa schimbe perspectiva pe care o au oamenii despre Centrul Vechi al Brailei.  Centrul Vechi este in prezent un spatiu static lipsit de interactiune intre oameni. Prin aceasta interventie, dorim sa schimbam rolul locuitorilor de la observatori la participanti activi. Acest traseu va include 5 rame, ce incadreaza cele mai importante perspective ale strazii pe care se va proiecta imeaginea strazii <<in lucru>>. Intre aceste rame, vom amplasa o serie de cutii, in interirorul carora observatorii vor privi o imagine de ansamblu a spatiului transformat in functie de parerile obtinute din prima etapa <<EuVreauAici>>

Scopul acestor actiuni este de a arata oamenilor potentialul strazii Mihai Eminescu din centrul vechi, spatiu ce se comporta acum ca o periferie , si de a convinge oamenii de puterea pe care o au in evolutia orasului. Pentru a ne atinge scopul, locuitorii trebuie sa constientizeze  ca pozitia de observator  nu este suficiena pentru asigurarea unei devoltarii optime a orasului. Asa ca motto-ul nostru este <<Gandeste in afara cutiei si priveste in interiorul e>>", ne-au relatat studentii.

Comentarii

comentariu

About the Author