Published On: mar, Iun 14th, 2016

Statul roman este dator vandut soferilor / Timbrul de mediu a fost declarat ilegal

Curtea Europeana de Justitie a emis pe 9 iunie o decizie prin care stabileste ca timbrul de mediu este ilegal. Prin urmare statul roman este obligat sa restituie si timbrul de mediu (taxa auto in vigoare) pentru masinile second-hand, asta dupa ce si celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale, scrie Profit.ro.

Astfel, cei care au achitat taxa dupa 15 martie 2013 isi pot cere banii inapoi, urmand ca acestia sa-si primeasca banii integral si nu in transe, pentru ca Ordonanta guvernamentala care stipuleaza ca statul trebuie sa inapoieze sumele in rate nu se refera si la timbrul de mediu.

Conform sursei, decizia CJUE este motivata de doua discriminari: prima se refera la scutirea de acest timbru pentru masinile pentru care s-a platit o taxa auto anterior, iar cea de-a doua la faptul ca pentru masinile second hand aflate pe piata, timbrul se datoreaza la vanzare, un moment nesigur.

In acest caz statul roman va trebui dea inapoi, la fel ca in cazul celorlalte variante ale taxei auto, si actualul timbru de mediu care a intrat in vigoare prin OUG 9/2013.

Celelalte forme ale taxei auto declarat nelegale de CJUE au fost: Legea nr. 343/2006 (taxa speciala pentru autovehicule, care se percepea incepand cu 1 ianuarie 2007 masinilor inmatriculari prima oara in Romania), OUG. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, Legea nr. 9/2012 din 6 ianuarie 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu doar la prima inmatricule in Romania, ci si, in anumite conditii, cu ocazia primei transcrieri in Romania a dreptului de proprietate asupra unui vehicul rulat.

Conditiile restituirii integrale a vechii taxe auto, publicate in luna aprilie a acestui an

In luna aprilie a acestui an, guvernul a elaborat o procedura de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru care va permite proprietarilor de masini sa ceara restituirea integrala a vechii taxe auto, fara a deschide o actiune in instanta. O astfel de procedura a fost pusa in discutie inca din luna ianuarie a acestui an, dar abia in luna aprilie cei aproximativ un milion de romani, care au achitat taxa intre 2007 si inceputul anului 2013 au putut sa inainteze dosarele de restituire catre ANAF. Una din conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cel care solicita restituirea taxei este sa-si fi achitat toate darile catre ANAF.

Dosarul anexat cererii de restituire trebuie sa contina:

- actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, impreuna cu imputernicirea data acestuia (copie);

- documentul care atesta plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (in lipsa acestui document, verificarea platii se va face in baza informatiilor detinute de autoritati);

- cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare (original si copie).

Dosarele de restituire a taxei vor fi solutionate in cel mult 45 de zile.

Daca dosarul este solutionat favorabil Trezoreria va vira sumele in contul bancar al proprietarului autoturismului, in transe de cate 20%, pe parcursul a cinci ani.

Sursa: Promotor.ro

Comentarii

comentariu

About the Author