Published On: mie, Iun 8th, 2016

SEMNAL DE ALARMA – Tot mai multi angajati ai Finantelor Publice nu mai ajung sa se bucure de pensii din cauza stresului profesional si conditiilor de munca precare

Functionarii publici sesizeaza conducerea de conditiile de lucru nefavorabile si efectele ingrijoratoare a acestora.

“Alaltaieri am mai pierdut o colega. Daniela B. a decedat, in urma unei forme foarte agresive de cancer, despre care a aflat abia acum trei saptamani. Daniela B., a lucrat multi ani in domenii "de foc" din Finante – inspectie fiscala si informatii fiscale in cadrul unei directii generale regionale.

In ultimii 10 ani asistam la o multime de cazuri de boli grave ale colegilor nostri finantisti. Unii fac apel la colegi, organizatii sindicale, pentru a solicita ajutoare umanitare. Cu toate eforturile depuse, unii dintre ei ne-au parasit mult prea devreme “ s-a transmis prin comunicatul de presa trimis catre redactie.

Sindicatul National Finante Publice – SindFISC atrage atentia, ca pentru buna functionare a institutiilor statului, pentru alimentarea corespunzatoare a bugetului general consolidat, sanatatea functionarilor publici din Finantele Publice, este vitala. In contextul in care medicina moderna a stabilit o legatura certa si directa intre stres si unele boli cronice, precum: boli de inima, diabet, depresii, infertilitate, sau cel mai grav, diferite forme de cancer, dar si faptul ca acestea au devenit un fenomen foarte frecvent in ultima perioada printre angajatii institutiei, ne vedem responsabili de a solicita si pe aceasta cale, tuturor factorilor decidenti, conducerilor MFP, ANAF, precum si a Directiilor Generale Regionale a Finantelor Publice, ca angajatori directi, actiuni ferme in vederea identificarii factorilor de stres profesional si eliminarii pe cat posibil a acestora.

In acest sens, se atrage atentia asupra mai multor aspecte:

Prea multe sarcini primite de angajati, ce ar trebui executate de 3 sau mai multe persoane, astfel angajatul este suprasolicitat neuropsihic, devenind chiar ineficient; Hartuirea nejustificata in instante cauzate de contribuabili certati cu legea. Organizatia propune modificarea cadrului legislativ in vederea protejarii juridice a organului fiscal; Reducerea bugetului familiei cauzata de cheltuieli in scopul job-ului. Organizatia soloicita in acest sens, adoptarea unui sistem mai flexibil de alocare a cheltuielilor bazat pe avansuri spre decontare;

Desi unele boli s-ar putea incadra in categoria bolilor profesionale, functionarii din Finante nu beneficiaza, precum alti functionari publici cu statut special, de facilitati medicale.

Comentarii

comentariu

About the Author