Published On: mar, Iun 28th, 2016

S-a simplificat legislatia de obtinere a pasaportului si a cazierului / Cum pot fi obtinute acum?

Daca pana acum, trebuia sa mergeti in localitatea de resedinta ca sa obtineti documentul de calatorie, de acum inainte puteti sa folositi cel mai apropiat serviciu de pasapoarte.

Mai mult, nu mai trebuie sa aduceti fotocopii ale documentelor, politia fiind obligata sa le scaneze. Daca munciti in strainate, de exemplu, si nu mai aveti timp sa va ridicati pasaportul, el poate fi trimis prin posta, insa pe cheltuiala dumneavoastra.

Ministerul de Interne anunta ca si pentru cazier regulile se simplifica: mergeti la orice sediu de politie si il obtineti pe loc. Romanii din straintate, il pot cere la consulate.

ELIBERAREA CAZIERULUI

In acest moment, cazierul judiciar se poate obtine pe loc, fiind eliminata astfel perioada de asteptare de cateva zile, anunta MAI. De asemenea, certificatul de cazier poate fi obtinut de la orice unitate de politie conectata la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman, nemaifiind necesara deplasarea la unitatea de politie la care solicitantul are stabilit domiciliul.

Si cetatenii straini sau apatrizii care locuiesc in Romania au dreptul sa solicite si sa primeasca certificatul de cazier judiciar in aceleasi conditii cu cele prevazute pentru cetatenii romani.

Romanii care nu pot ajunge in tara pentru a solicita cazierul judiciar se pot adresa consulatelor sau misiunilor diplomatice ale tarii noastre in statul respectiv si vor obtine acest certificat in procedura simplificata, potrivit Hotararii de Guvern numarul 131/2016, adoptata la solicitarea MAI in luna martie a acestui an”.

ELIBERAREA PASAPOARTELOR

Si cetatenii care vor sa-si reinnoiasca sau sa-si faca pasaportul beneficiaza de reducerea birocratiei. Astfel, daca solicitantul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar din localitatea de domiciliu sau resedinta, poate depune documentele la cel mai apropiat serviciu public comunitar. De asemenea, documentele ce insotesc cererile de eliberare a pasapoartelor se prezinta numai in original si vor fi scanate de angajatii serviciului public comunitar, fara a mai fi necesara prezentarea acestora in fotocopie. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne doreste sa elimine costurile suplimentare si timpul pierdut pentru efectuarea fotocopiilor.

Daca dupa depunerea cererii de eliberare a pasaportului solicitantul trebuie sa plece din Romania, pasaportul poate fi expediat, prin servicii de curierat, la domiciliul sau la resedinta titularului, cu suportarea de catre acesta a cheltuielilor de expeditie.

Si procedurile de inmatriculare a vehiculelor au fost simplificate prin reducerea numarului documentelor solicitate.

Ministerul Afacerilor Interne precizeaza ca, prin structurile specializate, a eliberat in anul 2015 aproximativ 2.100.000 de certificate de cazier judiciar, peste 1.650.000 de pasapoarte, 581.000 de permise de conducere si aproximativ 805.000 certificate de inmatriculare a vehiculelor.

Sursa: ZiarulOnline.com

Comentarii

comentariu

About the Author