Published On: mar, Iun 7th, 2016

ROMANII NU O MAI VOR PE MAMA CATUSELOR

Marele invins al alegerilor locale este parchetul Laurei Kovesi. Candidatii pe care DNA a incercat sa-i elimine din joc defilandu-i in catuse si deschizandu-le fel de fel de dosare au castigat cu scoruri uluitoare. Cea mai naucitoare lovitura pe care a primit-o DNA a venit din Baia Mare, unde Catalin Chereches aflat in arest a fost ales primar cu un scor de 70%. Ambasadorul SUA a primit un mare flit (Lista).

DNA este marele invins al alegerilor locale din 5 iunie 2016. Dizgratiosul spectacol cu catuse oferit de procurori si dosarele deschise impotriva anumitor candidati nu au avut niciun efect. Cu doua exceptii, candidatii din marile orase defilati in catuse sau pusi sub acuzare pentru fel de fel de fapte au castigat la pas alegerile, cu scoruri uluitoare. Iar acest lucru nu ne arata altceva decat faptul ca romanii s-au saturat de „mama catuselor”, Laura Kovesi, de circul DNA, dar si ca au inteles ca asa-zisa lupta anticoruptie nu este altceva decat o rafuiala politica si reglari de conturi intre diverse grupari.

Cea mai grea lovitura pe care a primit-o DNA a venit de la Baia Mare. Acolo, Catalin Chereches a obtinut un nou mandat de primar. Si nu a facut-o oricum, ci din arest preventiv, obtinand aproximativ 70% din voturi. Un alt candidat defilat in catuse de DNA si care a reusit un scor extrem de mare este Lia Olguta Vasilescu. Aceasta a castigat un nou mandat de primar al municipiului Craiova, fiind votata de 60% dintre alegatori. George Scripcaru, primar al Brasovului, si el plimbat in catuse de procurorii lui Kovesi, a castigat alegerile cu peste 50%, iar in Bucuresti, Robert Negoita, pus sub urmarire penala in campanie electorala, a devenit din nou edil al Sectorului 3 cu 60%.

Exista si cazuri in care oamenii au preferat primari cu condamnari definitive. Cel mai cunoscut este Mircia Gutau, ales din nou primar al municipiului Ramnicu Valcea, desi a fost condamnat de doua ori la inchisoare cu executare. La fel stau lucrurile si in ceea ce-l priveste pe Mircia Muntean, ales primar al municipiului Deva, in pofida faptului ca in 2013 a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare.

Trebuie spus ca alti doi candidati, la randul lor defilati in catuse si tinuti prin arest, au ratat alegerile locale. Este vorba despre candidatul la Primaria Sectorului 5, Marian Vanghelie, si candidatul la Primaria Pitesti, Tudor Pendiuc.

Pe de alta parte, dezastrul pentru DNA ar fi fost mult mai mare daca la aceste alegeri ar fi candidat fosti primari precum Radu Mazare, Cristian Popescu Piedone sau Neculai Ontanu, care cu siguranta ar fi castigat fara probleme.

Ambasadorul SUA a ramas cu ochii in soare

In acelasi timp, trebuie spus ca alegerea unor primari acuzati de posibile fapte de coruptie de catre DNA reprezinta o lovitura si pentru ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, cel care prin declaratiile si actiunile sale se comporta, in opinia noastra, ca un adevarat stapan al Romaniei. Cu cateva zile inainte de alegeri, calcand in picioare orice prezumtie de nevinovatie, Hans Klemm a indemnat romanii sa nu ii voteze pe candidatii cu dosare penale la DNA:

„Eu incurajez partidele politice sa selecteze candidati care nu sunt acuzati de acte de coruptie si, de asemenea, incurajez romanii sa nu voteze candidati care au fost acuzati de coruptie”. Mesajul trimisului SUA la Bucuresti nu a avut insa niciun efect, Hans Klemm fiind ignorat de romanii care s-au saturat de catusele Laurei Kovesi.

Iata lista candidatilor defilati in catuse de DNA si pusi sub acuzare, dar care au reusit sa castige alegerile locale (cifrele sunt cele prezentate de Biroul Electoral Central la ora 10):

Catalin Chereches (ales primar in Baia Mare cu 70% din voturi)

- arestat preventiv pentru luare de mita

George Scripcaru (ales primar in Brasov cu 52%)

- retinut de DNA si apoi trimis in judecata pentru abuz in serviciu, instigare la tentativa de abuz in serviciu si luare de mita

Lia Olguta Vasilescu (aleasa primar al Craiovei cu 60%)

- retinuta de DNA si acuzata de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

Constantin Hogea (ales primar in Tulcea cu 34%)

- retinut de DNA si trimis apoi in judecata pentru luare de mita si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata

Robert Raduly (ales primar in Miercurea Ciuc cu 65%)

- retinut de DNA si apoi trimis in judecata pentru abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si conflict de interese

Antal Arpad (ales primar al municipiului Sfantu Gheorghe cu 73%)

- inculpat pentru infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Dorin Florea (ales primar al municipiului Targu-Mures cu 42%)

- urmarit penal intr-un dosar pentru luare de mita si trimis in judecata in alt dosar pentru abuz in serviciu

Robert Negoita (ales primar al Sectorului 3 din Capitala cu 60%)

- urmarit penal pentru evaziune fiscala

Catalin Flutur (ales primar in Botosani cu 45%)

- urmarit penal pentru abuz in serviciu

Mircia Gutau (ales primar al municipiului Ramnicu Valcea cu 41%)

- condamnat definitiv in doua dosare

Mircia Muntean (ales primar in Deva cu 36,23)

- condamnat definitiv intr-un dosar

 

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-