Published On: mie, Iun 15th, 2016

„MAMA CATUSELOR” A AJUNS PERSONA NON-GRATA PENTRU JUDECATORI – Presedinta AMR Gabriela Baltag denunta manipularile sefei DNA si presiunile asupra judecatorilor CCR

„Este un mare neadevar ce spune Kovesi… Nu inteleg care este interesul dansei… Ne-am obisnuit sa comenteze chiar hotararile instantelor de achitare, aruncand in derizoriu actul de justitie infaptuit de instante… Este foarte trist ca Inspectia Judiciara nu vede niciun fel de derapaj intr-un astfel de comportament.”

„Mama catuselor” Laura Kovesi devene un personaj din ce in ce mai putin frecventabil in randul judecatorilor din Romania. Magistratii condamna comportamentul sefei DNA, manipularile acesteia si presiunile pe care le-a facut asupra judecatorilor CCR, care urmeaza sa se pronunte in problema privind posibila neconstitutionalitate a abuzului in serviciu. Dupa ce Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a iesit public si i-a cerut lui Kovesi sa inceteze presiunile la adresa CCR, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag, a condamnat comportamentul si derapajele sefei DNA.

Intr-o interventie telefonica de marti seara, 14 iunie 2016, la Antena 3, Gabriela Baltag a explicat ca nu este surprinsa de afirmatiile Laurei Kovesi – care a pretins ca in cazul in care CCR va constata neconstitutionalitatea abuzului in serviciu sute de dosare se vor inchide si ca lupta anticoruptie va suferi o grea lovitura – in conditiile in care nu este prima data cand aceasta are asemenea atitudini. Baltag a facut referire la episodul din 2015, cand, in raportul de activitate pe anul precedent, DNA si-a permis sa critice hotararile judecatoresti definitive prin care s-a dispus achitarea unor inculpati din dosare ale parchetului anticoruptie. Presdinta AMR a tinut sa precizeze ca este foarte trist totusi ca Inspectia Judiciara a CSM nu a avut si nu are nicio reactie fata de aceste derapaje ale Laurei Kovesi:

„Nu sunt surprinsa de declaratiile care apar in spatiul public, mai ales intr-o parte a presei si de la institutiile care au interes sa ramana intr-un fel sau altul o reglementare. Eu nu pot sa traiesc si nu voi accepta ca un alt judecator, fie el si al Curtii Constitutionale, poate sa procedeze la examinarea unei cauze din dusmanie.

AMR impartaseste pozitia si punctul de vedere al colegilor din UNJR. Eu regret ca opinia publica primeste astfel de informatii si se creeaza intr-adevar o presiune nepermisa, acum asupra CCR, in alte dati asupra instantelor. De altfel, nu mai este o noutate, pentru ca ne-am obisnuit ca doamna procuror sef sa comenteze chiar hotararile instantelor de achitare, dumneavoastra stiti ca s-a intamplat acest lucru la o sedinta de bilant si nu numai, aruncand in derizoriu actul de justitie infaptuit de instante. Este foarte trist ca in Romania anului 2016 se permite o astfel de abordare, ca iata Inspectia Judiciara nu vede niciun fel de derapaj intr-un astfel de comportament. Nu putem sa iesim si sa punem la indoiala buna credinta a judecatorilor, nu putem sa suspicionam ca oamenii ar urmari cine stie ce sa se intample prin decizia pe care o vor pronunta. Eu am incredere si ca judecator al acestei tari voi respecta deciziile CCR. Ar fi bine ca sa inteleaga si procurorul-sef al DNA ca acest lucru se cuvine sa-l faca si dansa”.

Gabriela Baltag: „Singurele derapaje in declaratii provin doar de la parchet specializat DNA. E un mare neadevar sa credem ca lupta anticoruptie se opreste la o infractiune”

In ceea ce priveste declaratiile concrete ale lui Kovesi privitoare la efectele unei posibile decizii a CCR prin care sa se constate neconstitutionalitatea abuzului in serviciu, judecatoarea Gabriela Baltag a explicat ca ceea ce sustine „mama catuselor” este un mare neadevar. Presedinta AMR a subliniat ca lupta anticoruptie nu consta intr-o singura infractiune si ca nu o sa dispara nici daca CCR va pronunta o solutie care nu este pe placul DNA:

„Este un mare neadevar ceea ce spune si sustine doamna procuror sef Kovesi. Desigur ca lupta anticoruptie nu consta intr-o infractiune si eu cred ca tot ce tine de segmentul coruptie nu reprezinta numai abuz in serviciu. De altfel, nu vad niciun fel de ingrijorare pe segmentul celorlalte parchete obisnuite, n-am vazut nicio declaratie neprincipiala de la ceilalti colegi din Parchetul General sau de la celelalte unitati de parchet. Singurele derapaje in declaratii provin doar de la parchet specializat DNA. E un mare neadevar sa credem ca lupta anticoruptie se opreste la o infractiune sau ar disparea odata cu o infractiune. Noi nu stim ce va decide CCR si e bine sa nu facem niciun fel de supozitii. O sa asteptam sa vedem ce se intampla si, indiferent ce se va intampla, lupta va continua, cu siguranta sunt alte infractiuni. Nu inteleg care este interesul dansei, chiar nu inteleg absolut deloc”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-