Published On: mar, Iun 14th, 2016

FOTO: Ce se intampla daca mananci prea des cartofi?

Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai frecvent consumate din lume si recent a fost inclus de guvernul SUA in programele de mese sanatoase, datorita continutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arteriala nu a fost studiata. Cercetatorii americani sugereaza ca inlocuirea unei portii pe zi de cartofi fierti, copti sau piure cu o portie de legume non-amidonoase este asociata cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune. Dar o cercetare recenta sustine ca studierea modelelor dietetice globale si a riscurilor este mai utila decat un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienti.

cartofi_infobraila (1)

Asa ca cercetatorii de baza de la Spitalul Feminin Brigham si Scoala Medicala Harvard si-au propus sa determine daca aportul pe termen lung de cartofi copti, fierti, prajiti, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arteriala.

Au urmat cercetari asupra 187.000 de barbati si femei in cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecventa consumului de cartofi, iar hipertensiunea arteriala a fost raportata de catre participanti in baza diagnosticului de catre un medic.

cartofi_infobraila (4)

Dupa luarea in considerare a mai multi factori de risc pentru hipertensiunea arteriala, cercetatorii au descoperit ca patru sau mai multe portii pe saptamana de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala atat la femei cat si barbati. Si consumul de cartofi prajiti (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

Cercetatorii sugereaza inlocuirea unei portii pe zi de cartofi cu o portie de legume non-amidonoase.

Autorii subliniaza ca cartofii, in comparatie cu alte legume, au un indice glicemic ridicat, astfel incat poate declansa o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.

Intr-un editorial, cercetatorii de la Universitatea New South Wales sustin ca, desi dieta are un rol important in prevenirea si gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar si al modelelor de consum sunt complexe si dificil de masurat.FOTO: Ce se intampla daca mananci prea des cartofi?

cartofi_infobraila (2)

Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai frecvent consumate din lume si recent a fost inclus de guvernul SUA in programele de mese sanatoase, datorita continutului ridicat de potasiu. Dar, asocierea consumului de cartofi cu hipertensiunea arteriala nu a fost studiata. Cercetatorii americani sugereaza ca inlocuirea unei portii pe zi de cartofi fierti, copti sau piure cu o portie de legume non-amidonoase este asociata cu un risc mai mic de a dezvolta hipertensiune. Dar o cercetare recenta sustine ca studierea modelelor dietetice globale si a riscurilor este mai utila decat un accent pe produsele alimentare individuale sau pe nutrienti.

Asa ca cercetatorii de baza de la Spitalul Feminin Brigham si Scoala Medicala Harvard si-au propus sa determine daca aportul pe termen lung de cartofi copti, fierti, prajiti, chipsuri sau piure poate fi asociat cu incidente de hipertensiune arteriala.

Au urmat cercetari asupra 187.000 de barbati si femei in cadrul a trei studii mari din SUA care au durat mai mult de 20 de ani. Cu ajutorul unui chestionar, a fost evaluat aportul alimentar, inclusiv frecventa consumului de cartofi, iar hipertensiunea arteriala a fost raportata de catre participanti in baza diagnosticului de catre un medic.

Dupa luarea in considerare a mai multi factori de risc pentru hipertensiunea arteriala, cercetatorii au descoperit ca patru sau mai multe portii pe saptamana de cartofi a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul mai mare de cartofi pai a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala atat la femei cat si barbati. Si consumul de cartofi prajiti (crisps) a fost asociat cu un risc crescut.

cartofi_infobraila (3)

Cercetatorii sugereaza inlocuirea unei portii pe zi de cartofi cu o portie de legume non-amidonoase.

Autorii subliniaza ca cartofii, in comparatie cu alte legume, au un indice glicemic ridicat, astfel incat poate declansa o crestere brusca a nivelului de zahar din sange.

Intr-un editorial, cercetatorii de la Universitatea New South Wales sustin ca, desi dieta are un rol important in prevenirea si gestionarea timpurie a hipertensiunii arteriale, comportamentului alimentar si al modelelor de consum sunt complexe si dificil de masurat.

Sursa: Descopera.ro

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author