Published On: mar, Iun 14th, 2016

Copiii talentati ai Brailei s-au intrecut in dansuri si cantece folclorice

Prima editie a Concursului Interjudetean “Opincuta de aur” a reunit peste 200 de copii din judetele Galati, Tulcea si Braila. Evenimentul s-a petrecut sambata pe scena salii de festivitati a Scolii Gimnaziale “Fanus Neagu”. Concurentii s-au intrecut in dansuri si cantece folclorice.

Traditia folclorica a fiecarei etnii se manifesta din cele mai vechi timpuri, fiind nelipsita din viata si fara doar si poate in societatea moderna, unde ele isi gasesc un loc din ce in ce mai cautat. Implicarea intr-o serie de proiecte, actiuni organizate de institutii scolare sau altele precum Primaria sau Consiliul Judetean au condus la revigorarea obiceiurilor si datinilor folclorice ale comunitatilor etnice, parca uitate odinioara.

Observand placerea copiilor de a se implica si participa la astfel de activitati, dorinta de a cunoaste si traditiile altor etnii, ne-am propus sa demaram in acest an prima editie a Concursului Interjudetean “Opincuta de aur” si sa ne aducem aportul de a face cunoscuta copiilor aceasta frumusete mirifica a dansului, cantecului traditional ale romanilor, indiferent de etnie, prin organizarea la Braila, leaganul atator etnii (rusi lipoveni, greci, turci, evrei, rromi sau bulgari) a unui concurs interjudetean de dansuri si cantece ale acestor comunitati ce pot fi intalnite si in alte judete. Daruirea si implicarea in  alte proiecte de acest gen ne-a determinat implicarea intr-un astfel de proiect”, au declarat coordonatorii proiectului, inv. Virginia Nedelcu si inv. Paula Cernateanu

„Prin acest proiect ne-am propus sa valorizam traditiile si obiceiurile poporului si neamului nostru in actualul context socio-cultural. Traditiile noastre, mostenite din mosi-stramosi, indiferent de etnie, dorim sa fie preluate si transmise urmatoarelor generatii, pentru a  sadi in inimile copiilor dragostea pentru frumos si autentic, armonie, gratie, ritm.

Dorim sa invatam elevii sa aprecieze frumusetea costumului traditional, a dansului si cantecului traditional ale minoritatilor nationale.

De aceea am considerat oportun acest proiect in vederea evidentierii traditiilor romanesti, cat si ale comunitatilor etnice, prin care cultivam de la cea mai frageda varsta sentimentul de apartenenta, de iubire si dragoste pentru radacinile  neamului fiecaruia dintre noi”, a declarat prof. Emilia Meirosu, directorul Scolii Gimnaziale „Fanus Neagu”.

Concursul s-a desfasurat pe doua categorii de varsta: 6-8 ani, 9-11 ani si a avut mai multe sectiuni: coregrafie (dansuri populare), solisti vocali si grupuri vocale.

 

Au participat elevi din scolile: Scoala Gimnaziala Jurilovca, jud. Tulcea

Scoala Gimnaziala Nr. 3 Pechea, jud. Galati

Scoala Gimnaziala Vacareni, jud. Tulcea

Scoala Gimnaziala ,,Fanus  Neagu” Braila

Scoala Gimnaziala ,,Vlaicu Voda,, Braila

Scoala Gimnaziala ,,A.S. Puskin,,Braila

Scoala Gimnaziala Chiscani

Scoala Gimnaziala Viziru

Scoala Gimnaziala Muchea

Scoala Gimnaziala Sutesti

Comentarii

comentariu

About the Author