Published On: joi, Iun 30th, 2016

ANAF continua lupta impotriva evaziunii fiscale / A fost demarata operatiunea “Apollo”

DGAF continua lupta impotriva evaziunii fiscale si a declansat operatiunea „Apollo” care vizeaza combaterea fenomenului de utilizare a facturilor false. Inregistrarea in evidentele contabile a facturilor false este o practica frauduloasa care genereaza consecinte negative atat in plan economic cat si social. ANAF a precizat ca printre formele de evaziunii se numara: achizitii fictive in scopul diminuarii bazei impozabile, a caror consecinta este prejudicierea bugetului general consolidat, facturi utilizate pentru justificarea unor bunuri achizitionate fara documente legale, facturi utilizate pentru justificarea decontarii unor cheltuieli de catre asociati/angajati, achizitii fictive in scopul obtinerii de lichiditati utilizate de catre asociati/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, in acte de coruptie etc.

Combaterea acestui fenomen reprezinta una dintre prioritatile Directiei Generale Antifrauda Fiscala, iar in ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost inregistrata o diminuare considerabila. In acest context, incepand cu luna iulie, inspectorii antifrauda declanseaza operatiunea ”Apollo”, care va viza atat firmele care emit facturi false, cat si pe cele care utilizeaza aceste facturi.

In cadrul acestei operatiuni, ambele categorii vor fi supuse unor verificari amanuntite de catre inspectorii antifrauda, vor fi stabilite consecintele fiscale ale acestor practici si vor fi dispuse masurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala.

Comentarii

comentariu

About the Author