Published On: vin, Iun 3rd, 2016

10 comune selectate prin concurs vor beneficia de strategii de dezvoltare elaborate de Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders, organizatia care reuneste cei mai importanti antreprenori si manageri de top din Romania, lanseaza programul Antreprenoresti – Adopta un sat! care isi propune sa sprijine prin strategii de dezvoltare pentru perioada 2017 – 2020, zece comune din Romania.

In 2016, vor fi selectate patru comune in urma unui concurs la care sunt invitate comunitatile din urmatoarele judete: Arges, Prahova, Buzau, Teleorman, Dambovita, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanta, Galati, Vrancea, Valcea si Dolj.

Prima etapa de selectie va debuta pe 14 iunie, la Pitesti, unde vor participa gospodari si reprezentanţi din 30 de comunitaţi din judetele Arges, Dambovita, Prahova si Valcea.

Bucuresti, 2 iunie 2016 – 10 comune selectate prin concurs vor beneficia de planuri strategice de dezvoltare care vor fi elaborate de Romanian Business Leaders, organizatia care reuneste cei mai importanti antreprenori si manageri de top din Romania, impreuna cu partenerii sai, prin programul Antreprenoresti – Adopta un sat!

„La Summit-ul RBL din martie am dezbatut statistici care arata ca, anual, 80.000 de romani parasesc satele in care s-au nascut pentru un trai mai bun in afara ţarii, ceea ce inseamna ca ţara pierde 24 de comune, in fiecare an. Am creat un grup de lucru care a dezvoltat proiectul Antreprenoresti – Adopta un sat!, prin care vrem sa valorificam satul romanesc,” a spus Mihai Marcu, Presedintele Consiliului Director al Romanian Business Leaders si Presedinte CA MedLife.

Prima etapa a proiectului va debuta pe 14 iunie la Pitesti, unde vor participa gospodari si reprezentanţi din 30 de comunitaţi din judetele Arges, Dambovita, Prahova si Valcea. La sfarsitul procesului de selectie din 2016, patru comune din judetele Arges, Prahova, Buzau, Teleorman, Dambovita, Braila, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Tulcea, Olt, Gorj, Constanta, Galati, Vrancea, Valcea si Dolj vor beneficia de planuri de dezvoltare pentru perioada 2017-2020, sustinute de RBL si de partenerii sai. Planurile vor include de la directii de finantare, consultanta juridica, consultanta de marketing si management, la organizarea de schimburi de experienta intre sate, facilitarea de piete de desfacere si programe de educatie pentru constientizarea si valorificarea resurselor.

„Procesul nostru are mai multe etape: preselectia, cunoasterea celor interesati, selectia preliminara, turul comunitatilor ajunse in aceasta etapa si selectia finala. Criteriile care vor sta la baza selectiei sunt: proximitatea fata de Bucuresti – ca liderii din RBL si partenerii de proiect sa poata ajunge usor, curba demografica – vom merge catre acele comune in care numarul tinerilor este in media demografica a tarii, potentialul economic local si nu in ultimul rand interesul liderilor locali,” a spus Felix Daniliuc, Director General Raiffeisen Leasing, Membru in Consiliul Director Romanian Business Leaders si voluntar in Antreprenoresti.

Celelalte sase comune vor fi selectate anul viitor. Statisticile guvernamentale arata ca: 80.000 de romani pleaca anual la lucru in strainatate, echivalentul a 24 de comune; Conform unei analize a BNR, daca cei 2,5 milioane romani emigranti ar fi lucrat in tara, impactul lor in PIB ar fi fost de 50 miliarde de lei; 73% dintre fermieri traiesc in exploatatii de subzistenta, iar 97% din totalul de 3.000.000 de fermieri nu sunt eligibili in Programul National de Dezvoltare Rurala aprobat (Sursa: Viziunea Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate);

Cei mai multi fermieri lucreaza intr-o economie de tip informal si nu au asigurari medicale (Sursa: Viziunea Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate); Doar 1% dintre fermierii romani sunt membri ai unei asociatii (fata de peste 50% media UE si peste 90% in statele cele mai dezvoltate) – (Sursa: Viziunea Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate); Lipsesc instrumentele financiare dedicate fermelor mici si medii, iar dobanzile practicate sunt prohibitive (cei mai mici si saraci producatori din Romania platesc cele mai mari dobanzi pentru credite operationale) (Sursa: Viziunea Guvernului Romaniei pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate); Segmentul de ferme medii, intre 10 si 100 de hectare, care reprezinta coloana vertebrala a agriculturii europene, are o pondere de doar 1,8% ca numar si 12,3% din totalul suprafete agricole nationale (Sursa: Problemele identificate de ”Cadrul national strategic pentru dezvoltarea durabila a sectorului agroalimentar si a spatiului rural romanesc, in perioada 2014-2020-2030”);

Agricultura romaneasca s-a restructurat lent si nesemnificativ. Media suprafetei exploatate agricol a crescut in zece ani cu doar 0,35 ha (de la 3,1 ha in 2002 la 3,45 ha in 2010 – RGA, 2002 si 2010) (Sursa: Problemele identificate de ”Cadrul national strategic pentru dezvoltarea durabila a sectorului agroalimentar si a spatiului rural romanesc in perioada 2014-2020-2030”).

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author