Published On: joi, Mai 5th, 2016

RASUL LUI KOVESI – Razvan Savaliuc la inscaunarea lui Augustin Lazar: “Domnule Procuror General, complexitatea cauzei nu e o scuza pentru lipsa de probe…”

Razvan Savaliuc a continuat spunand: "…ma uit la imaginea din sala, aveti in stanga dvs pe presedintele Inaltei Curti care a dat cele 46 de achitari si in fata dvs pe procurorul care a semnat rechizitoriul pentru care s-au incasat 46 de achitari.Nu se impune macar o sanctiune administrativa?” Sefa DNA s-a ras cu Oana Haineala pe timpul intrebarii (Foto)

kovesi 1

Inscaunarea noului Procuror General al Romaniei Augustin Lazar (foto) in ziua de miercuri 4 mai 2016 s-a dovedit a fi un eveniment de normalitate cum nu a mai existat de multi ani in istoria PICCJ. Si aceasta pentru ca procurorul Augustin Lazar a afisat o figura de om normal, deschis la dialog, spre deosebire de pleiada de predecesori tematori in a comunica cu presa, care s-au remarcat printr-o absenta continua. Procurorul General Augustin Lazar a vorbit in sala de consiliu a PICCJ, in prezenta a numerosi jurnalisti si actori principali din sistemul judiciar despre necesitatea unor reforme manageriale in parchete, despre responsabilizarea muncii procurorilor si imbunatatirea rezultatelor profesionale. Felul in care a vorbit si a invitat presa sa puna intrebari a relevat faptul ca Augustin Lazar este o persoana care nu se fereste sa recunoasca problemele din parchete si care nici nu se teme sa spuna unor lucruri pe nume.

In cadrul intrebarilor puse de jurnalisti, senior editorul Lumeajustitiei.ro a apreciat alegerea facuta de ministrul Raluca Pruna pentru sefia PICCJ, in persoana lui Augustin Lazar, dar mai ales proiectul managerial al acestuia in care a facut vorbire de problema deranjanta a achitarilor de la anumite parchete. Razvan Savaliuc l-a intrebat pe noul Procuror General cum va trata pe viitor problema credibilitatii institutiei acuzarii, in conditiile in care la anumite parchete – in special DNA – exista un numar urias de achitari, cu efectul unei lipse tot mai mari de incredere a cetatenilor in munca procurorilor, exemplificand cu cazul “Dosarul Referendumului” (vezi facsimil) in care 46 de persoane trimise in judecata au fost achitate in bloc pentru lipsa de probe, dosar semnat de procurorii Lucian Papici si Laura Kovesi. Augustin Lazar a replicat ca va realiza “un salt calitativ in activitatea institutiei”, dar ca achitarile de la marile parchete trebuie privite si prin prisma complexitatii anchetelor de la aceste unitati.

papici-kovesi2

Procurorul General cu sefa ICCJ in stanga sa si cu sefa DNA in fata sa

Razvan Savaliuc: “Domnule Procuror General, complexitatea anchetelor nu poate fi o scuza pentru lipsa de probe, pentru ca la lipsa de probe ma refer… ma uit la imaginea din aceasta sala. O aveti in stanga dvs pe presedintele Inaltei Curti care a pronuntat cele 46 de achitari pe lipsa de probe si in fata dvs pe procurorul (n.red – Laura Kovesi) care a semnat rechizitoriul pentru care s-au incasat cele 46 de achitari. Nu credeti ca se impune macar o sanctiune administrativa?”

Pe tot parcursul intrebarilor puse de Razvan Savaliuc, sefa DNA Laura Kovesi, aflata in primul rand umar la umar cu fosta sefa a CSM Oana Haineala, a facut grimase de ras, parand mai degraba amuzata decat ingrijorata de soarta celor 46 de oameni tarati ani de zile pe la ICCJ, nevinovati, oameni in majoritatea lor batrani din provincie care nu au avut alta vina decat ca au mers sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu in vara lui 2012, si pe care procurorii Lucian Papici si Laura Kovesi i-au trimis in judecata fara probe – (vezi imaginile de mai jos).

Noul Procuror General a replicat cu diplomatie, evitand un raspuns direct, lasand sa se inteleaga ca stie despre acest caz si ca se va incerca sa se evite pe viitor trimiteri in judecata nejustificate.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-