Published On: mar, Mai 24th, 2016

Promovarea DIVERSITATII IN CULTURA SI ARTA

Share This
Tags

afis B-LAB_final_infobrailaUniversitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM‐FU), in parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) si cu sprijnul Primariei Braila, este castigatoarea unei finantari nerambursabile pentru implementarea proiectului  “LABORATOR  BRAILA ‐ Abordari alternative ale periferiilor urbane in cadrul unui oraş cu creşterea stagnata (B‐LAB)”, contract nr. LP41/07.04.2015, din cadrul programului PA17RO13 ‐ Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural European, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE ‐ 2009‐2014.

Proiectul  abordeaza interdisciplinar o problema importanta astazi pentru orasele europene si se bazeaza pe intelegerea contextului local si pe creativitatea locuitorilor ca avand potential de imbunatatire a vietii in oras. Braila, oras care, in ciuda unor procese ce indica un declin economic si demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritand a fi descoperit si pus de valoare.

In procesul de crestere urbana, stagnat la ora actuala pentru multe orase din Romania si din Europa, se pune problema completarii actului de planificare top‐down cu o abordare bottom‐up, inclusiva si cu deschidere culturala. Proiectul comun al celor doua institutii de invatamant abordeaza orasul Braila ca un laborator urban in care, explorand si testand noi tactici, micro‐strategii, actiuni de catalizare,  interventii punctuale, descoperim valoarea cultural‐urbanistica a acelor ”marci” de potential local, camuflate adesea in banalitate si ignoranta, care nu fac obiectul planificarii dar care pot deveni factori de dezvoltare locala.

Proiectul contine activitati afiliate cursurilor celor doua institutii de invatamant completandu‐le, consolidandu‐le reciproc si care, mizand pe antrenarea comunitatilor locale in probleme legate de soarta orasului si mai cu seama a periferiilor sale, cele mai defavorizate dintre zonele unui oras in declin, contureaza o atitudine si un mod de abordare alternative, critice si extrem de necesare, acum, oraselor.

Activitati:  (1) scurta cercetare (2) atelier de vara condus de BAS (3) ateliere de toamna conduse de UAUIM, (4) masa rotunda internationala si expozitie, (5) publicatia proiectului. Atelierele sunt deschise studentilor UAUIM de la urbanism, peisagistica si arhitectura si vor implica experti recunoscuti in domeniu.

Obiectiv general: Dezvoltarea de metodologii alternative de educatie si schimb de experienta in

ceea ce priveste diversitatea culturala a periferiilor urbane intr‐un oras in scadere.            

Comentarii

comentariu

About the Author

-