Published On: mie, Mai 11th, 2016

LULUTZA, TI-A CAM CRESCUT NASUL

Traian Basescu o face „mincinoasa” si „propagandista” pe Laura Kovesi, dupa ce sefa DNA a sugerat ca aproape 900 de dosare s-ar putea inchide daca abuzul in serviciu va fi dezincriminat la CCR: „E o afirmatie propagandistica si mincinoasa… Este dincolo de orice limita sa faci asemenea observatii sau sa incerci sa intimidezi Curtea Constitutionala… Cred ca se vede exponentul dumnezeiesc al sistemului”.

Sefa DNA Laura Codruta Kovesi este „mincinoasa” si „propagandista”. Asta sustine fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Dupa acuzatiile potrivit carora procurorii DNA au ajuns prieteni cu mafiotii care in schimbul denunturilor sunt lasati cu banii si averile intacte, functionand un tandem „mafie-DNA”, Basescu a revenit cu noi critici dure la adresa sefei parchetului anticoruptie.

Invitat marti seara, 10 mai 2016, la Romania TV, fostul presedinte a reactionat dupa ce Laura Kovesi a sugerat ca, in cazul in care CCR va dezincrimina abuzul in serviciu, aproape 900 de dosare se vor inchide. In opinia lui Basescu, avem de-a face cu „o afirmatie propagandistica si mincinoasa” a sefei DNA. Mai mult, fostul presedinte considera ca Laura Kovesi incearca sa intimideze Curtea Constitutionala, ceea ce este dincolo de orice limita.

In aceeasi emisiune, Basescu s-a referit si la scandalul de asa-zis spionaj la adresa lui Kovesi. Fostul presedinte a comentat declaratia sefei DNA cum ca s-ar fi incercat intimidarea sistemului, precizand ca probabil Laura Kovesi „se vede exponentul dumnezeiesc al sistemului”.

Pe de alta parte, ramane de vazut daca Laura Codruta Kovesi va reactiona in urma afirmatiilor lui Traian Basescu si se va plange la CSM, asa cum face de fiecare data atunci cand nu ii convin dezvalurile din presa care au legatura cu ea sau comentariile anumitor politicieni. Pana acum, in pofida atacurilor extrem de dure ale lui Basescu, precum cel amintit la inceputul articolului in legatura cu existenta unui „tandem mafie-DNA”, Kovesi nu a scos un cuvant despre fostul presedinte, preferand sa taca. Ceea ce spune multe, credem noi.

Iata dialogul dintre fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu si jurnalista Andreea Cretulescu de la Romania TV:

„Andreea Cretulescu: Mai luam o foarte scurta pauza, dupa care revenim si la dosare, un subiect extrem de interesant. Din nou in direct, doamnelor si domnilor. Sa ajungem si la partea de justitie. Azi un personaj important a fost doamna Kovesi, pe de o parte ca a facut o vizita la DIICOT in calitate de martor in acel dosar al spionilor, dupa care a spus ca intr-adevar nu i s-a spart adresa de mail, asa cum s-a presupus initial, dar a spus ca toate aceste actiuni sunt concertate pentru a incerca intimidarea sistemului judiciar din Romania. Deci tot acel dosar. Asta e opinia doamnei Kovesi. Adica acei spioni dandana au incercat sa… Ca am vazut ca jucau la ruleta, ma rog.

Traian Basescu: Cred ca se vede exponentul dumnezeiesc al sistemului. Cum adica se incearca intimidarea sistemului? Pai sistemul are mii de magistrati.

Andreea Cretulescu: Adica ii spargi mailul, ii asculti telefonul, nu stiu.

Traian Basescu: Sistemul are mii de magistrati. Trebuie sa va spun ca doamna Kovesi nu face dosare. Deci cu ce sa o intimideze?

Andreea Cretulescu: Dansa conduce institutia, il pune sef pe cel de la sectia penala.

Traian Basescu: Doamna Kovesi nu se poate baga in dosarele procurorilor.

Andreea Cretulescu: Corect. Dar pune sefi.

Traian Basescu: Deci pe cine sa intimideze? Daca lua un procuror de caz, care avea cazul RAFO sau cazul Rompetrol, ziceai: il intimideaza ca sa o lase moarta cu dosarul.

Andreea Cretulescu: Aici la Rompetrol nu cred, ca azi am vazut-o pe doamna Stanoiu invitata in povestea asta.

Traian Basescu: Nu stiu, am dat un exemplu. Cred ca se… bun, e o chestiune de tinerete. Imi aduc aminte, cand eram tanar comandant, si eu voiam sa imi exersez puterea, numai ca comandantii nu puneau catuse. E o chestiune si de varsta, sa te crezi deja sistemul care a fost intimidat. Pai eu ce sa spun cand m-a amenintat Sorin Rosca Stanescu, eu fiind presedinte in functie? Sa spun ca a vrut sa ma intimideze? A sunat si m-a amenintat cu Patriciu al lui.

Andreea Cretulescu: Puteati spune asta. Nu stiu daca e adevarat si chiar v-a amenintat, dar puteati spune asta. Si o instanta decidea.

Traian Basescu: Cum sa spun asa ceva? Deci e o exagerare, sistemul inseamna multi judecatori, multi procurori. Ca or fi fost unii curiosi, ca am vazut chestiunea ca este prietena cu directorul de la RCS – RDS si am vazut in presa speculatii, in 'Catavencii' mi se pare, speculatii ca asta ar fi influentat punerea sub acuzare a lui Alexandrescu in acel dosar de santaj. Deci am vazut speculatii, dar ce are asta cu sistemul?

Andreea Cretulescu: Cred ca are si un proces cu cei de la Antena 3 in sensul acesta.

Traian Basescu: Da, eu spun ce am vazut in 'Catavencii'. Deci poate au fost interesati de ceva din afara serviciului, ca de serviciu nu dansa se ocupa de dosare.

Andreea Cretulescu: Acum viata personala nu cred ca este atat de importanta, indiferent ce functie in stat ai avea.

Traian Basescu: Doamna, nu va suparati, viata personala a personalitatilor, fie ca sunt politice, fie ca sunt din magistratura, este scormonita de multi ziaristi.

Andreea Cretulescu: Dar eu nu ma voi referi in seara asta la viata personala a doamnei Kovesi, ci la o alta declaratie importanta facuta azi. Nu stiu daca e o atentionare pentru Curtea Constitutionala sau nu, dar doamna Kovesi spune asa: 'Daca Curtea Constitutionala dezincrimineaza abuzul in serviciu, se inchid 865 de dosare de coruptie'. Probabil dintre cele instrumentate de DNA, nu toate dosarele de coruptie.

Traian Basescu: 865?

Andreea Cretulescu: 865 de dosare de coruptie.

Traian Basescu: Doamna, eu va asigur ca e o afirmatie propagandistica si mincinoasa.

Andreea Cretulescu: De ce spuneti asta?

Traian Basescu: Nu va suparati, chiar este dincolo de orice limita sa faci asemenea observatii sau sa incerci sa intimidezi Curtea Constitutionala spunand 865 de dosare se inchid. Daca sunt bine facute si traficul de influenta se incadreaza in legislatia romana, stiti care e legislatia romana care predomina?

Andreea Cretulescu: Cea favorabila.

Traian Basescu: Nu, doamna. In acest caz discutam de abuzul in serviciu.

Andreea Cretulescu: Aici e discutabila.

Traian Basescu: Nu, doamna. Dati-mi voie sa va spun precis. Legislatia care prevaleaza in problema abuzului in serviciu e Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea Coruptiei, care a fost ratificata de Romania.

Andreea Cretulescu: Ma iertati, dar cred ca nu are nicio relevanta cu dosarele astea pe care le vedem noi la televizor.

Traian Basescu: Foarte mare, doamna.

Andreea Cretulescu: Si atunci de ce nu se aplica conventia asta?

Traian Basescu: S-ar putea sa fie un mare abuz. In Codul Penal…

Andreea Cretulescu: Si daca s-ar aplica conventia credeti ca ar mai fi dosarele astea pe care le vedem la televizor?

Traian Basescu: Categoric da. Dati-mi voie sa va explic, ca daca dumneavoastra intelegeti diferenta, sa stiti ca este un om castigat pentru democratie. Daca si telespectatorii, o sa avem mai multi. Deci definitia din Codul Penal a abuzului in serviciu se refera la indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu.

Andreea Cretulescu: Corect.

Traian Basescu: Doamna, ce e defectuos in emisiunea asta?

Andreea Cretulescu: Pot fi, e o chestie subiectiva.

Traian Basescu: Doamna, avem o imagine defectuoasa sau buna?

Andreea Cretulescu: Eu zic ca e buna.

Traian Basescu: Eu zic ca e defectuoasa.

Andreea Cretulescu: E subiectiva, cum bine spuneti, chestia cu defectuos.

Traian Basescu: Iata ce spune conventia pe care Romania a ratificat-o prin Legea 365 din 2002: 'Pentru a fi abuz in serviciu, in primul rand trebuie sa fie intentie de a face, ca functionar public. Doi, trebuie sa fie prin incalcarea legii. si trei, trebuie sa fi obtinut un folos necuvenit'.

Andreea Cretulescu: Ma iertati, dar in codul doamnei Bica…

Traian Basescu: Hai sa nu o personalizam. Discutam despre un stat de drept.

Andreea Cretulescu: Dansa e autoarea. Acum dam Cezarului ce-i al Cezarului.

Traian Basescu: Nu va suparati, hai sa dam si altui Cezar ce-i al Cezarului. Acest Cod Penal a stat 3 ani in comisia de Cod Penal din Camera Deputatilor. Presedintele comisiei a fost Victor Viorel Ponta, marele procuror, da?

Andreea Cretulescu: Si ce a facut el acolo?

Traian Basescu: Uite ce au facut, au lasat o lege… Deci despre defectuos, indeplinirea defectuoasa a indatoririlor de serviciu. Este neclara, nu poate ramane asa in Codul Penal. Oricat s-ar agita doamna Kovesi. Este neconstitutional, contravine legislatiei noastre in vigoare. Iar conform Constitutiei, conventiile pe care Romania le-a ratificat prevaleaza in fata legilor. Deci Curtea Constitutionala…

Andreea Cretulescu: Eu inteleg perfect, dar multi v-ar acuza ca va ganditi la doamna Udrea. Dansa are o singura acuzatie de abuz in serviciu, cred ca celelalte sunt de trafic de influenta, de mita.

Traian Basescu: Are cu totul alte acuzatii decat cu abuzul in serviciu. Are o acuzatie de abuz in serviciu nesemnificativa, aia nu are cum sa fie. Dar vreau sa va explic, pentru ca nu avem dreptul ca de dragul de a pune catuse… Unii au o placere sadica, sa puna catuse. Din aceasta placere…

Andreea Cretulescu: Aici putem fi de acord, da.

Traian Basescu: …ii vezi pe unii la televizor, unii, unele, cand vorbesc de catuse li se zdruncina tot trupul de bucurie.

Andreea Cretulescu: Poate ar fi bine sa mai atarnam un pic hotia din tara asta.

Traian Basescu: Bine ar fi sa facem ceea ce fac toti legat de abuzul in serviciu, adica sa fie abuz in serviciu, repet, trebuie sa fie intentie, trebuie sa fie incalcarea legii si trebuie sa fie folos necuvenit”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-