Published On: mie, Mai 4th, 2016

LULUTZA, NE MISCAM MAI CU TALENT? – Prim adjunctul PICCJ Bogdan Licu a confirmat ca dosarele privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, in perioada in care director era fratele Laurei Kovesi, zac la DNA de 2 ani

Dosarele nu au fost solutionate in pofida faptului ca procurorii au primit mura-n gura de la Corpul de control al premierului Ponta: „Cauzele nu au fost solutionate datorita complexitatii acestora”. Culmea, in alte situatii DNA e un exemplu de maxima celeritate (Documente).

De doi ani procurorii DNA tot instrumenteaza dosarul Transgaz, deschis dupa ce Corpul de control al premierului Ponta a sesizat parchetul anticoruptie in legatura cu posibila comitere a unor fapte de coruptie. Si nici nu se intrevede ca dosarul se va finaliza prea curand. Sesizarile au fost inregistrate in 2014 si 2015, iar de atunci DNA tot lucreaza la acest caz, desi in alte situatii procurorii Codrutei Kovesi au dat dovada de o celeritate maxima. Mai mult, in ceea ce priveste Transgaz munca procurorilor a fost usurata de informatiile puse la dispozitie de Corpul de control.

Pe de alta parte, trebuie spus ca verificarile Corpului de control al premierului Ponta au vizat perioada in care fratele Laurei Codruta Kovesi, Sergiu Lascu, detinea o functie de director adjunct la Transgaz. Mai exact, acesta era director adjunct la Directia Tehnologia Informatiei si Comunicare. Cu alte cuvinte, posibilele fapte de coruptie identificate de Corpul de control ar fi fost savarsite chiar in perioada in care fratele sefei DNA era director adjunct pe la Transgaz. Si inca un aspect interesant: in perioada supusa verificarilor, Transgaz era condusa de Florin Muntean, fost deputat PDL, cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga, un personaj despre care senatorul Valer Marian afirma ca este un apropiat al tatalului Laurei Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu. Interesant tablou, credem noi.

Astfel, la finalul lunii februarie 2016, senatorul Valer Marian i-a adresat o interpelare ministresei Justitiei Raluca Pruna, in care i-a cerut sa ii transmita care este stadiul dosarului privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, dosar constituit dupa sesizarile trimise la DNA de Corpul de control al fostului premier Victor Ponta: „Pentru motivele expuse, va solicit sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al celor 15 sesizari penale adresate DNA in anul 2014 de catre Corpul de Control al primului ministru cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz si motivele tergiversarii solutionarii acestora, avand in vedere ca au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor”.

Interpelarea a fost trimisa de Pruna la Parchetul General in 14 martie 2016, iar in 11 aprilie 2016, prim-adjunctul PICCJ Bogdan Licu i-a raspuns ministresei Raluca Pruna, care a trimis mai departe raspunsul catre senatorul Valer Marian. Din datele comunicate de Licu reiese ca la nivelul DNA se afla nu un singur dosar privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, ci 3. Doua dintre ele sunt la DNA-Alba Iulia, fiind deschise in 2014, iar cel de-al treilea este la DNA-Structura centrala, fiind deschis in 2015. Niciun dosar din cele trei nu a fost solutionat insa pana in prezent, asta din motive ce ar tine de complexitatea cauzelor, asa cum a precizat Bogdan Licu.

Iata raspunsul prim-adjunctului PICCJ Bogdan Licu:

„In referire la interpelarea domnului senator Valer Marian, adresata ministrului justitiei si care ne-a fost remisa cu adresa dumneavoastra nr.22746 din 14.03.2016, prin care se solicita informatii cu privire la numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al sesizarilor adresate Directiei Nationale Anticoruptie, in anul 2014, de catre Corpul de control al primului ministru, cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz SA Medias, avem onoarea sa va comunicam ca acestea au fost inregistrate la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, sub nr. 45/P/2014 si nr. 130/P/2014 si la Sectia de combatere a coruptiei, sub nr. 337/P/2015.

Cauzele penale mai sus mentionate nu au fost solutionate pana in prezent datorita complexitatii acestora”.

Prezentam interpelarea senatorului Valer Marian adresata ministresei Justitiei Raluca Pruna:

„Conform unor articole publicate pe site-urile romania curata si inpolitics, pe site-ul Guvernului Dacian Ciolos a fost facut public la inceputul lunii februarie a.c. un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta intocmit in martie 2014, prin care s-a constatat ca, in perioada 2009 – 2013, angajatii Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias au beneficiat de tot felul de avantaje banesti, beneficii si sporuri, inclusiv pentru conditii penibile de munca, care au fost considerate un exces din partea societatii nationale susmentionate, care in calitate de companie cu actionariat majoritar de stat a facut astfel o serie de 'cheltuieli neeconomicoase'.

Raportul Corpului de Control arata ca, in perioada 2009 – 2013, in baza unor contracte colective de munca, angajatii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii si 13 sporuri sau indemnizatii, printre care spor pentru conditii penibile, pentru conditii vatamatoare sau conditii grele si periculoase de munca.

In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a facut 'excese' si la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihna ale salariatilor. Societatea Nationala obisnuia sa acopere in acea perioada 65% din biletele de odihna si tratament in tara sau in strainatate pentru angajati si 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe langa biletele de odihna, Transgaz deconta si transportul in vacanta pentru salariati si membrii familiilor, ceea ce alaturi de biletele de odihna a insemnat o cheltuiala de 38,381 milioane lei, dar si primele de vacanta, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. In aceste conditii, salariatii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegand destinatii de vacanta din cele mai exotice pentru 'odihna si tratament': China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Corpul de Control a constatat ca, pe langa asigurarile suplimentare de sanatate, contributiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariati, conducerea Transgaz a oferit si o serie de premieri speciale. Pentru 'aport deosebit in realizarea sarcinilor din programele de activitate', in trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariati cu functii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament si directorii de directie. Premierile acestora au pornit de la 6 – 7.000 de lei si au ajuns la 26 – 28.000 de lei. Pentru unii din angajatii cu functii de conducere (directorul general adjunct, directorul Directiei de organizare resurse umane si directorul Departamentului de operare) aceste 'premii' au fost suplimentate si cu ajutoare de pensionare, cuprinse intre 115.000 lei si 191.580 de lei.

Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontand deplasari in tara si in strainatate in interes de serviciu pentru unii angajati care nu au prezentat documente justificative.

De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arata in raportul sau ca, din 2009 pana in mai 2013, s-au facut chetuieli de protocol in valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuita pentru organizarea a doua evenimente, respectiv 'Centenarul gazului romanesc' si '35 de ani de tranzit international al gazelor naturale in Romania si Balcani'. Cu acesti bani, Transgaz a cumparat 15 sticle de vin de colectie din anul 1959, la pretul de 1.249 de lei/sticla, 100 de sticle de vin de colectie din 1974 la pretul de 200 lei/sticla si a achitat tratatii si mese oficiale in valoare de 195.516 lei.

Totodata, inspectorii Corpului de Control arata ca din cele 80 de contracte de achizitie publica alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adica 72, au fost atribuite cu incalcarea dispozitiilor legale, valoarea acestora depasind 90,5 milioane lei. Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificata a anumitor contracte de achizitie publica, in vederea atribuirii fara aplicarea procedurilor prevazute de lege, atribuirea prin negociere directa fara anunt de participare, in conditiile in care nu exista o situatie imprevizibila care sa impuna acest lucru sau invocarea, contrar realitatii, a unei situatii neprevazute pentru a atribui direct un contract.

In baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat in anul 2014 un numar de 15 sesizari penale catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetari privind implicarea reprezentantilor Transgaz in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Mentionez ca, in perioada supusa controlului, functia de director general al Transgaz a fost detinuta de Florin Muntean, fost deputat si lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copresedintelui PNL Vasile Blaga si al tatalui actualului procuror sef al DNA, Ioan Lascu (care a detinut functia de procuror sef al Parchetului Medias timp de 30 de ani), iar una din functiile de director adjunct a fost detinuta de fratele actualului procuror sef al DNA, Sergiu Lascu.

Mai fac precizarea ca in aceeasi perioada majoritatea romanilor a trebuit sa suporte privatiuni in numele redresarii economico-financiare a tarii prin masuri de austeritate, iar lupta anticoruptie a devenit problema de siguranta nationala si prioritate zero a guvernarii, campion proclamat al acesteia fiind procurorul general al Romaniei din perioada respectiva, Laura Codruta Kovesi, care a devenit procuror sef al DNA in aprilie 2013.

Pentru motivele expuse, va solicit sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al celor 15 sesizari penale adresate DNA in anul 2014 de catre Corpul de Control al primului ministru cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz si motivele tergiversarii solutionarii acestora, avand in vedere ca au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-