Published On: joi, Mai 26th, 2016

Eveniment urban B-Lab

Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM-FU), in parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) si cu sprijnul Primariei Braila, au placerea de a va invita in perioada 26-28 Mai 2016 in incinta fostei Fabrici de Bere Muller, unde va avea loc evenimentul urban intitulat Braila ACT&REACT, o actiune inedita dedicata tuturor brailenilor, ce va cuprinde ateliere de lucru, activitati artistice si proiectii in aer liber. Atat atelierele de lucru, cat si activitatile artistice vor fi realizate cu sprijinul si directa contributie a elevilor Liceului de Arta “Hariclea Darclée” si ai Scolii Populare de Arta “Vespasian Lungu” din Municipiul Braila. Se vor construi  si expune mici elemente de mobilier urban, instalatii de iluminat din materiale reciclabile si se va realiza un street-art graffiti.

Evenimentul descris are ca principal scop re-activarea spatiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller prin implicarea locuitorilor, avand atat un rol recreativ, cat si unul educativ. Ideea si agenda de lucru apartin echipelor de studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, acestia fiind direct implicati in organizarea si realizarea evenimentului urban Braila ACT&REACT.

Atelierele de lucru vor avea loc in primele doua zile (26-27 Mai 2016), impreuna cu elevii Liceului de Arta “Hariclea Darclée”, iar in cea de-a treia zi – 28 Mai 2016, incepand cu ora 16:30 – vor avea loc reprezentatii artistice (piesa de teatru realizata de elevii Liceului de Arta “Hariclea Darclée”, muzica si dans realizate de elevii Scolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, reprezentatie muzicala si expozitie a lucrarilor elevilor Liceului de Arta “Hariclea Darclé) si proiectii in aer liber.

Acest eveniment face parte din proiectul “LABORATOR  BRAILA – Abordari alternative ale periferiilor urbane in cadrul unui oraş cu creşterea stagnata (B-LAB)”, din cadrul programului PA17RO13 – Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural European, finantat prin Mecanismul Financiar SEE – 2009-2014. Proiectul abordeaza intr-o maniera interdisciplinara probleme foarte actuale ale oraselor contemporane europene – declinul demografic, stagnarea sau descresterea economica, periferizarea si abandonul locurilor, ignorarea si pierderea resurselor locale de dezvoltare. Luand ca studiu de caz orasul Braila, proiectul discuta intregul act de planificare spatiala, mizand in primul rand pe deschiderea culturala, pe experienta si cunoasterea oferite de locuitori, pe capacitatea de re-activare a interesului acestora pentru transformarea in bine a propriului oras. Prin metode alternative si neconventionale, proiectul incurajeaza explorarea si exploatarea spontana a acelui potential aparent nesemnificativ, camuflat in activitatile cotidiene, precum si valorificarea capacitatii locurilor periferice de a cataliza dezvoltarea locala.

Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti este cea mai prestigioasa institutie de invatamand superior de profil din Romania (infiintata in anul 1892). Totodata, aceasta este singura universitate din tara care are in componenta sa o Facultate de Urbanism (incepand cu anul 1997), ce isi propune inca de la infiintare mentinerea unui contact permanent cu realitatea urbana si implicit cu toti vectorii care o compun: sociali, economici, culturali, istorici,  s.a.m.d.

Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost infiintata in 1986 ca alternativa la scolile publice de arhitectura din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educatie in arhitectura cu orientare sociala, devenit traditional, orientat spre productia spatiala prin abordari experimentale, practice si colaborative ale realitatii. Aceasta abordare este, adesea, influentata de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia si ecologia. Multiple cursuri, ateliere si evenimente gazduite de-a lungul anilor in Norvegia si in tari din lumea intreaga, au constituit baza dezvoltarii unei relatii deschise intre educatia si practica de arhitectura simultan in societatea locala si globala contemporana.

Proiect finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul Romaniei.

STUDENTI UAUIM:

Urb. Barabás Ágota

Dobrescu Vanda

Urb. Draghia Miruna

Marasoiu Doriana

Negru Ana Maria

Urb. Rus Elena

Salavastru Stefan

Urb. Zaharia Cristina

Zloteanu Marian

 

Parteneri principali din Braila:

Liceului de Arta “Hariclea Darclée”

Scoala Populara de Arta “Vespasian Lungu”

 

Sponsori principali:

Policolor

Corner Shop

Proiect sustinut si de Infobraila

Comentarii

comentariu

About the Author

-