Published On: mar, Mai 3rd, 2016

ALEGERILE PENTRU CSM, PUSE PE HOLD – Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea UNJR si a suspendat alegerile pentru cele 6 functii din CSM care urmau sa ramana vacante

Share This
Tags

CAB a sesizat CCR privind art. 54 si 57 din Legea 317/2004 privind CSM. Dana Girbovan: „Curtea Constitutionala este singura autoritate in masura, in acest moment, sa deblocheze situatia alegerilor de la CSM”

Alegerile pentru CSM au fost suspendate. Asta a decis, vineri 29 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condsa de Dana Girbovan, si Forumul Judecatorilor din Romania, condus de Dragos Calin, au actionat in instanta CSM, cerand anularea hotararii nr. 338/29.03.2016 prin care Plenul CSM a declansat procedura de alegere pentru numai sase membri ai Consiliului, cu omiterea posturilor altor opt membri. CSM a stabilit organizarea de alegeri doar pentru sase membri ai Consiliului dupa ce Senatul a decis, la cererea CSM, ca mandatele magistratilor Alina Nicoleta Ghica, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor, Gheorghe Muscalu, Mona-Lisa Neagoe, Adrian Bordea si Luminita Palade, dar si al Danielei Ciochina, ca reprezentat al societatii civile, sa se desfasoare pe o perioada de 6 ani, desi ele au inceput mult mai tarziu decat data alegerilor generale, respectiv 2010.

De asemenea, tot vineri 29 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucuresti a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I si art. 57 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a decide neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului. Hotararea Curtii de Apel Bucuresti a fost anuntata de UNJR, prin intermediul unui comunicat de presa.

Iata comunicatul UNJR:

„Curtea de Apel Bucuresti a suspendat alegerile pentru CSM si a sesizat Curtea Constitutional

Curtea de Apel Bucuresti a admis azi, 29 aprilie 2016, cererea formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania de suspendare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai sase membri pentru viitorul Consiliu.

Curtea a decis, de asemenea, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I si art. 57 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a decide neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului.

Reamintim ca prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 338/29.03.2016, suspendata in acest moment prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus declansarea procedurii de alegere pentru numai 6 membri ai CSM, fiind omise posturile a 8 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

'Este esential ca instanta de contencios constitutional sa stabileasca cat mai repede daca interpretarea legii in varianta insusita de CSM este contrara sau nu legii supreme. Curtea Constitutionala este singura autoritate in masura, in acest moment, sa deblocheze situatia alegerilor de la CSM', a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.

Aceasta a calificat ca 'un gest absolut incalificabil si iresponsabil' actiunea CSM de a solicita Senatului, tocmai in anul alegerilor, modificarea datei la care expira mandatele a opt membri CSM.

UNJR reaminteste ca rolul Consiliului Superior al Magistraturii este unul fundamental pentru Romania ca stat de drept si ca in orice actiune publica sau privata, in orice luare de pozitie, in oricare demers individual sau colectiv al membrilor sai, acest rol trebuie sa primeze inaintea oricaror interese personale sau de grup.

'UNJR solicita, in consecinta, tuturor membrilor CSM sa isi asume responsabilitatea publica a faptelor lor, care puteau conduce Consiliul la un blocaj absolut inacceptabil, in lipsa demersului nostru judiciar, consfintit in mod neechivoc si executoriu ca find unul legitim', a mai spus Dana Girbovan.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea situatiei, pentru a permite Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de a garanta independenta justitiei in interesul strict al cetatenilor”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-