Published On: mar, Apr 12th, 2016

Vezi cum poti obtine pensie comunitara daca ai muncit legal 12 luni in UE

Share This
Tags

Toti cei care au lucrat sau intentioneaza sa lucreze cel  putin 12 luni  in afara Romaniei sau  intr-unul dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in Liechtenstein, Islanda, Elvetia sau Norvegia, pot beneficia de o pensie comunitara, care va fi cumulata la pensia calculata in Romania pentru perioada de timp lucrata in tara. Se vor adresa de preferinta  in statul de rezidenta sau in statul in care au avut ultimul loc de munca. Pentru limita de varsta,  aceasta pensie  se plateste  incepand din momentul in care ati implinit varsta de pensionare in conformitate cu legislatia in vigoare a statului in care v-ati desfasurat activitatea.  Cu siguranta beneficiile obtinute la finalizarea acestei operatiuni vor fi considerabil mai mari decat in varianta in care ati opta doar pentru pensia oferita de catre statul roman.

Documentele necesare pentru intocmirea dosarului de pensionare, acestea pot diferi de la tara la tara si in functie de tipul de pensie pe care o solicitati. In principiu, documentele care se solicita sunt urmatoarele: documente de identificare (ex. certificat de nastere, carte de identitate, certificat de casatorie etc.), diplome de studii sau de calificare, cartea de munca sau contractele doveditoare a raporturilor de munca pe care le-ati avut cu angajatorul, acte doveditoare ale unor posibilele sporuri sau prime obtinute in baza unui contract colectiv de munca sau a legislatiei in vigoare a statului respectiv, livret militar (daca este cazul), o declaratie pe proprie raspundere si formulare tipizate care va vor fi puse la dispozitie de catre institutia de stat careia va adresati etc.

Cu siguranta merita sa va asigurati linistea obtinand o pensie de o valoare care sa va permita sa va bucurati de restul vietii dumneavoastra.

Comentarii

comentariu

About the Author