Published On: mie, Apr 6th, 2016

Tragicul accident de la TUG i-a bagat in sedinta pe politicienii braileni

Tragicul accident ce s-a petrecut, luni dimineata, pe soseaua Ramnicu Sarat, in urma caruia cinci braileni au fost ucisi, nu a ramas fara urmari pe scena politica braileana. Mai multi politicieni au vorbit despre imprejurarile legislative in care s-a produs accidentul.

Senatorul PSD, Ion Rotaru, a declarat ca trebuie luate masuri, pentru a reglementa clar investigatiile in momentul in care o persoana isi ia permisul auto. “Daca nu e reglementata treaba asta, trebuie facut acest lucru urgent, pentru ca uitati ce nenorociri se pot intampla. Chiar nu mai este de joaca aici! Responsabilitatea medicilor este majora din punctul asta de vedere. Sigur, e valabil doar daca exista un diagnostic clar, pentru ca mergand pe suspiciuni sau pe diagnostice neclare nu poti, pana la urma, sa acuzi medicul sau sa ajungi intr-o zona in care sa il tragi la raspundere pentru o treaba ca asta. Dar este limpede faptul ca asemenea nenorociri pot fi evitate daca oamenii care sufera de afectiuni, respectiv, epilepsie si alte probleme care pot duce in zona de afectare a psihicului si a controlului miscarilor nu se urca la volan. Am sa rog sa verifice la Cabinet, aici, la Bucuresti daca a mai existat o asemenea initiativa legislativa. Ceva trebuie facut si o sa vad daca exista reglementare din punctul asta de vedere. Dar trebuie urgent lamurita chestiunea” a declarat Rotaru.

Pe de alta parte, colegul acestuia de partid si candidatul la Primaria Braila, Marian Dragomir a spus ca are incredere in legislatia actuala, dar aceasta trebuie respectata cu sfintenie si a dat ca exemplu Ordinul Ministerului Sanatatii 1162/2010 in care se vorbeste desre gestionarea cazurilor de afectiuni neurologice, printre care si epilepsia. “Nu vreau sa ne grabim cu declaratii si masuri politicianiste acum, dupa tragedie, inainte de a cunoaste toate aspectele ce au condus la aceasta situatie. Consider ca trebuie sa asteptam rezultatele cercetarii penale si apoi vom vedea daca pacientul a ascuns afectiunea de care suferea pentru a-si pastra permisul de conducere sau mai sunt si alte aspecte care au fost neglijate. Legislatia prevede obligativitatea medicului specialist de a anunta medicul de familie si apoi institutiile care trebuiau sa ia masuri pentru retragerea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Legislatia prevede lista afectiunilor care se comunica institutiilor statului pentru a se lua masuri clare. Ancheta deschisa in acest caz va preciza daca persoana respectiva se afla sub tratament, de cat timp, daca medicul specialist a facut informarile obligatorii, daca medicul de familie stia, si apoi vom vedea cine si cum a gresit. Tot legislatia prevede si sanctiuni foarte clare pentru neindeplinirea acestor obligatii", a declarat Dragomir. Chiar si asa, deputatul considera ca si Romania ar trebui  sa adopte dosarul electronic de sanatate care este prezent in UE, astfel incat oricare persoana sa poata fi verificata de orice institutie. ”Astfel, fiecare pacient sa poata fi verificat de orice institutie medicala si sa se poata cunoaste aspecte legate de starea de sanatate, bolile de care sufera, alergiile etc. Imi exprim pe aceasta cale compasiunea si sper sa nu mai existe astfel de situatii”, a concluzionat Dragomir.

Comentarii

comentariu

About the Author