Published On: mie, Apr 13th, 2016

Statul inapoiaza, in sfarsit, banii pe TAXA AUTO / Vezi cum ii recuperezi

Recent ANAF a publicat ghidul complet al recuperarii taxei auto din perioada 2007-2013. Recuperarea taxei se va face pe parcursul a cinci ani si este posibila chiar daca nu mai ai chitanta care sa ateste plata.

La jumatatea lunii martie, a fost publicata o ordonanta de guvern care prevede ca toti proprietarii de masini care au platit taxa de poluare intre 1 ianuarie 2007 si 1 martie 2013 isi pot primi banii inapoi. Astfel, incepand din 12 aprilie si pana cel tarziu in 31 decembrie 2020, soferii pot solicita restituirea taxei auto prin completarea unei cereri in care trebuie sa se gaseasca si contul bancar unde urmeaza sa fie virati banii. Cererea trebuie predata personal sau prin posta cu confirmare de primire la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) impreuna cu chitanta care atesta plata taxei auto, o copie dupa actul de identitate, o copie dupa cartea de identitate a vehiculului si o copie dupa certificatul de inmatriculare. Daca predarea cerereii se face personal, ultimele trei documente trebuie prezentate si in original.

In cazul in care soferul nu mai este in posesia chitantei care sa ateste plata taxei auto, ANAF va cauta in baza de date informatiile existente despre vehicul, pentru a afla daca s-a platit o taxa de poluare care face obiectul restituirii banilor.

Institutia va oferi un raspuns la solicitare in termen de 45 de zile, banii urmand sa fie restituiti in transe de cate 20% pe parcursul a 5 ani, iar la suma platita se adauga si dobanzi calculate in functie de indicele preturilor de consum calculat de Institutul National de Statistica.Trebuie precizat, totusi, ca daca persoana in cauza are datorii la ANAF, acestea vor fi acoperite automat din suma pe care trebuie sa o primeasca pentru taxa auto. Nu in ultimul rand, ANAF poate solicita documente suplimentare pentru aprobarea cererii, iar acestea trebuie trimise in cel mult 60 de zile, in caz contrar cererea de restituire va fi respinsa.

Comentarii

comentariu

About the Author