Published On: mie, Apr 13th, 2016

Sensul giratoriu de la intersectia strazii Comuna din Paris cu Soseaua Focsani va intra in constructie

Sensul giratoriu de la intersectia strazii Comuna din Paris cu Soseaua Focsani, din cartierul Chercea, va intra in constructie. Actuala amenajare cu balize va fi inlocuita cu o constructie masiva, asemanatoare cu cea din Bariera Calarasilor. Costul total al investiei se va ridica la circa 2,4 miliarde lei vechi.

Chiar daca costurile proiectului au fost contestate de mai multi consilieri municipali, autoritatile brailene nu au renuntat la aceasta idee. Proiectul acestui sens giratoriu s-a adus in discutie inca din 2014, cand s-a pus problema realizarii atat a celui de pe Str. Comuna din Paris, cat si a unuia situat la intersectia bulevardului Cuza cu Calea Galati. Costurile initiale anuntate atunci de Primarie au fost de 300.000 lei(3 miliarde lei vechi) pentru fiecare, dar proiectele au fost puse in asteptare dupa ce opinia publica a criticat vehement aceste costuri extrem de ridicate. Totusi, in ambele intersectii au amenajate, in anul 2014, sensuri giratorii din balize de plastic.  

In cadrul ultimei sedinte CML s-au aprobat indicatorii tehnico-economici doar pentru sensul giratoriu din cartierul Chercea. Suma alocata de la bugetul local a fost de 338.000 lei, dar conform indicatorilor tehnico-economici investitia totala se va ridica la 241.506 lei. Daca initial termenul pentru finalizare a fost de 12 luni, in urma unui amendament facut de consilierul local Ionel Alexandru, perioada a fost injumatatita, iar constructorul are obligatia sa finalizeze proiectul in sase luni de la emiterea ordinului de deschidere a santierului.

“Mi s-a parut foarte mare termenul de un an pentru construirea acestui sens giratoriu si de aceea am cerut un termen mai rezonabil, iar amendamentul propus de mine a fost votat in unanimitate de colegii consilieri. Totodata, si costul mi se pare extraordinar de mare. Nu are cum sa coste peste doua miliarde de lei vechi un giratoriu construit in acea intersectie, in conditiile in care cel facut pe Soseaua Buzaului, la intersectia cu Soseaua de Centura, care este mult mai mare, a costat circa 1,9 miliarde de lei vechi. Cand am ridicat problema in sedinta de consiliu, un coleg din Comisia Economica mi-a spus ca nu e obligatoriu sa coste chiar atat, pentru ca se mai pot face economii la proiect. Eu intentionez sa urmaresc foarte atent, cu devizul in fata, felul cum se va derula aceasta investitie. Constructor este «Promotas» SRL, firma domnului consilier judetean Marcel Motoc. Parerea mea este ca e posibil sa se fi insistat pentru acest proiect pentru ca lucrarea sa fie data unei firme de casa a PSD", a declarat Ionel Alexandru.

Conform informatiilor oferite de Directia Tehnica a Primariei Braila termenul limita de incepere a lucrarilor este 1 mai. "Dupa ce consilierii au votat reducerea termenului de finalizare, de la 12 luni la 6 luni, proiectul trebuie revizuit de proiectant si abia apoi putem deschide santierul. In prezent, suntem pe ultima suta de metri in procedura de obtinere a avizelor de la Electrica si Distrigaz, astfel incat sa poata fi eliberata autorizatia de construire", a spus Marius Temergan, directorul Directiei Tehnice. Acesta a mai adaugat ca sensul giratoriu va respecta toate normativele in vigoare, iar intersectia va fi largita si in centru va fi amplasata o insula amenajata peisagistic.

Comentarii

comentariu

About the Author