Published On: mar, Apr 26th, 2016

DOAR DE PDL NU SE ATING – Procurorii DNA i-au facut dosar unui alt lider PSD

Fostul ministru al Energiei, deputatul Constantin Nita, este acuzat de trafic de influenta pe motiv ca ar fi primit 30.000 euro si 300.000 lei: „Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid”. DNA continua sa tina la sertar dosarul privind spagile din afacerea Microsoft ajunse la PDL.

Procurorii DNA continua atacul la PSD. Inca un lider social-democrat s-a trezit cu dosar la parchetul condus de Laura Codruta Kovesi. Este vorba despre fostul ministru al Energiei, deputatul Constantin Nita. Acesta a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta, procurorii fixandu-i o cautiune de 150.000 lei.

Parchetul anticoruptie a anuntat, luni 25 aprilie 2016, punerea in miscare a actiunii penale fata de Constantin Nita, intr-un dosar care priveste finantarea PSD. Concret, Nita este acuzat ca i-ar fi cerut unui om de afaceri, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de acesta cu o primarie. In schimbul banilor, Nita, pe atunci ministru al Energiei in Guvernul Ponta, i-ar fi promis denuntatorului ca va interveni pe langa primar pentru semnarea contractului si derularea acestuia in bune conditii. Procurorii sustin ca Nita ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti, iar alti 303.000 lei au fost achitati in doua transe lunare prin intermediul unui contract fictiv de consultanta cu o firma detinuta de o persoana de incredere a fostului ministru. Potrivit DNA, sumele de bani ar fi fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene a PSD.

Asadar, iata un nou dosar care priveste modul de finantare a partidelor. Mai exact a PSD, intrucat sponsorizarile catre PDL nu reprezinta interes pentru DNA. Spunem asta intrucat procurorii Laurei Codruta Kovesi descopera si ancheteaza presupuse ilegalitati doar in legatura cu banii ajunsi la PSD, in timp ce dosarul referitor la spagile din dosarul „Microsoft”, despre care chiar inculpatii au recunoscut ca au ajuns la PDL, sta in nelucrare la DNA.

Iata acuzatiile DNA impotriva deputatului Constantin Nita:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, de la data de 25 aprilie 2016 fata de inculpatul NITA CONSTANTIN, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Inculpatul Nita Constantin trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 150.000 lei, urmand a comunica procurorului in termen de 6 (sase) zile lucratoare de la data prezentei ordonante daca este de acord sa depuna valoarea stabilita, aceasta urmand a fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei la o unitate bancara.

Potrivit ordonantei de luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, Nita Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui NITA CONSTANTIN.

In consecinta, la data de 21.07.2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti.

De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei si la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;

b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei sau instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la Sectia 1 Politie Brasov, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;

c1) sa nu ia legatura direct sau indirect, in nici un mod, cu anumite persoane mentionate in ordonanta

d) sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;

e) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;

f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului NITA CONSTANTIN i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

sursa luju.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

-