Published On: vin, Apr 29th, 2016

BASESCU O ACUZA, IOHANNIS O IMPACA – Sefa DNA Laura Kovesi a fost chemata de Klaus Iohannis la Cotroceni, ca s-o dea la pace cu directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu

 „S-au lamurit lucrurile si urmeaza ca ei sa gaseasca solutiile la problemele care ar putea sa apara, sa lamureasca neintelegerile intre cele doua institutii”. Iohannis nu a scos un cuvant despre gravele acuzatii cu iz de inalta tradare lansate de Basescu la adresa lui Kovesi

Presedintele Klaus Iohannis a chemat-o la Palatul Cotroceni pe sefa DNA Laura Codruta Kovesi, pentru o impacare cu directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Iohannis a dezvaluit, joi 28 aprilie 2016, ca a mediat o intalnire intre cei doi, dupa ce Kovesi a atacat SIE si a discreditat public acest serviciu secret, sustinand ca nu colaboreaza cu DNA si ca tine la secret date despre afaceristi romani care isi scot banii din tara. Un atac urmat de o replica din partea SIE, care i-a explicat Laurei Kovesi cu ce se ocupa serviciul, transmitandu-i ca monitorizarea cetatenilor romani aflati in strainatate este o practica specifica fostei Securitati.

Klaus Iohannis sustine ca acest conflict a aparut din cauza unei lipse de comunicare si ca discutiile dintre Ungureanu si Kovesi au fost unele constructive. Practic, din punctul de vedere al lui Iohannis, problema a fost rezolvata:

„Aceasta situatie care a aparut se datoreaza unei comunicari, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat in aceasta dimineata pe amandoi. Am avut o discutie la care am avut invitati pe doamna procuror sef Kovesi si pe domnul director Ungureanu. A fost o discutie constructiva, s-au lamurit lucrurile si in continuare urmeaza ca ei impreuna sa gaseasca solutiile la problemele care ar putea sa apara, sa lamureasca neintelegerile intre cele doua institutii. Consider ca problema s-a rezolvat”.

Klaus Iohannis nu a spus nimic despre gravele acuzatii lansate de Basescu impotriva lui Kovesi

Iohannis nu a spus insa nimic despre faptul ca sefa DNA si-a permis sa discrediteze public un serviciu de informatii roman si sa il puna intr-o lumina total nefavorabila, inclusiv in fata partenerilor externi. Totodata, presedintele Klaus Iohannis nu a spus nimic nici despre afirmatiile facute de predecesorul sau de la Cotroceni, Traian Basescu, in legatura cu atacul lui Kovesi la SIE. Este vorba despre acuzatii extrem de grave, cu iz de tradare nationala, lansate de fostul presedinte, care a sustinut ca este foarte posibil ca Laura Codruta Kovesi sa faca un joc ce nu este nici al ei, nici al tarii.

Prezentam din nou comentariile lui Basescu privind atacul lui Kovesi la SIE:

„Sunt doua variante: doamna Kovesi ori nu stie legea de functionare a SIE ori a facut un joc care nu-i nici al tarii, nici al dansei. Pentru ce sa discreditezi un serviciu de spionaj? Poate trebuie sa va traduc, SIE inseamna serviciul de spionaj al Romaniei. Un serviciu de spionaj se ocupa de cu totul altceva decat sa priveasca lung dupa cei care eventual fac investitii cu bani fraudati de prin Romania.

(…)

Revenind insa la afirmatie, va pot spune ca SIE are cu totul alt mecanism. SIE nu da niciodata structurilor de parchete informari. SIE le spala, cum s-ar spune, functie de tema SIE le transfera SRI sau Politiei. N-are de unde sa stie doamna Kovesi ce a transferat SIE la SRI sau la Politie. Functie de tipul de informatie pe care o au, SIE o transfera la SRI sau la Politie si ea vine procesata ca venind informatie de la Politie sau de la SRI. Nu stiu cat de multe au fost, in orice caz anual ei cam 30-50 de astfel de informari transfera catre institutiile de parchete prin alte institutii. In plus doamna, daca vorbim sa stim ce conturi au, SIE ar trebui sa-si infiltreze oameni in banci, ca-s banci elvetiene, ca-s banci din Franta, ca-s banci din Germania, ca-s bani din Panama, hai in Panama merge, dar nu poti sa faci acest lucru, operatiuni de spionaj, pe teritoriul statelor NATO si UE, este interzis sa faci asa ceva, nu poti sa faci spionaj pe teritoriul aliat. Din acest motiv, colaborarea intre SIE si serviciile omoloage din alte tari NATO sau ale UE se face prin reprezentanti la vedere. Deci reprezentantul SIE la Paris este in ambasada, el contacteaza serviciul omolog si are un om de legatura cu serviciul francez de cate ori este nevoie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-