Published On: mar, Apr 5th, 2016

Aurel Simionescu: “Transparenta in administratie va supara agentii economici”

Primarul, Aurel Simionescu,  considera ca proiectul legat transparenta in administratie, propus de consilierii PNL si aprobat de CLM Braila, prin care se s-a hotarat postarea tuturor informatiilor de interes public pe site-ul Primariei este idee buna. Totusi edilul sef este ingrijorat de reactia firmelor care vor castiga licitatii si nu vor fi de acord cu divulgarea pretului final pentru a nu le incurca parteneriatele cu alte administratii publice locale.

“Dorinta a fost ca pentru frecventa de licitatie, partea de inchirieri, sa existe un folder, un spatiu special unde sa fie publicate toate aceste informatii. Desi ele sunt publice si in momentul de fata. Orice licitatie pe care noi o facem este pusa pe site-ul Primariei si este trecuta si pe site-ul SEAP-ului. Achizitiile, in functie de valoarea lor, se pot face in diverse moduri: achizitie directa, cerere de oferta, licitatie deschisa etc. Pentru cererea directa exista un site al ANAP-ul, care se cheama «e-licitatie» si acolo poti sa pui orice chestie, nu are importanta valoarea licitatiei. Poti sa scrii: «eu vreau sa fac achizitie directa». Si cei care se uita acolo vad ca Braila face achizitie directa pentru cumparat hartie de scris, spre exemplu si se pot inscrie si isi pot manifesta dorinta de a participa la acea achizitie. Toate achizitiile noastre, indiferent de valoarea lor, sunt publicate in spatiul respectiv. Dar dupa ce s-a incheiat licitatia, nu avem un spatiu unde sa anuntam faptul ca s-a incheiat licitatia in valoare de … cu cineva. Deci, partea asta de finalitate, sa spunem, ea apare la noi in zona de achizitii, dar nu apare intr-un format din acesta extrem de vizibil, sa spunem asa”, a declarat Simionescu.

Primarul a dorit sa scoata in evidenta ca aceasta transparenta poate supara agentii economici, pentru ca nu vor fi de acord sa se faca publice sumele, deoarece “la Braila pot obtine un pret si la Galati altul”.

"La finalitate, aici este o discutie, pentru ca agentii economici au un anumit tip de retinere. Nu sunt de acord sa spunem cu cat s-a achizitionat, pentru ca la Braila pot obtine un pret si la Galati altul. In functie de ce s-a intamplat, daca au fost singuri la licitatie, daca au fost mai multi. Atunci am o comparatie. «Pai, la Braila, cum de ai vandut topul de hartie cu 10 lei si la mine cu 11 lei?» Deci, la o licitatie de genul acesta e vorba de cine vine, cati sunt, cu ce preturi se vine. Si atunci ei au o problema in a fi de acord cu publicarea rezultatului licitatiei. Ce scoatem la licitatie, da. Cu cat s-a incheiat licitatia, dau din colt in colt. Noi spunem ca e ban public si ca trebuie sa explicam pe ce il cheltuim. Comercial, lucrurile stau altfel", a concluzionat primarul.

Comentarii

comentariu

About the Author