Published On: mie, Apr 27th, 2016

Ai menstruatie neregulata? Iata la ce riscuri te pandesc

Femeile tinere cu perioade menstruale neregulate pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

Afirmatia apartine echipei de cercetatori care au analizat intr-un studiu femei de 50 de ani din California. Noua cercetare ofera drept dovezi ciclurile menstruale anormal de lungi sau lipsa periodica a ciclului menstrual, acesti factori pot creste riscul de cancer ovarian. De asemenea, ei au contestat ipoteza ca riscul creste progresiv odata cu un numar mai mare de ovulatii.

"Acest studiu este cu siguranta curios, deoarece contrazice ceea ce am crezut ca stim despre cancerul ovarian si ovulatia continua", afirma Mitchell Maiman, ginecolog obstretician la Spitalul Universitar Staten Island din New York.

Cu toate ca cancerul ovarian constituie doar 3% din toate cazurile de cancer la femei, acest tip este cauza principala a deceselor provocate de cancer. Mai putin de jumatate din toate femeile diagnosticate cu cancer ovarian supravietuiesc mai mult de 5 ani de la aflarae diagnosticului.

cancer-ovarian (1)

Simptomele precoce, inclusiv disconfortul abdominal si balonarea, trec de multe ori neobservate sau sunt diagnosticate gresit ca fiind sindromul de colon iritabil. Pentru ca nu exista teste de screening de rutina, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate mult prea târziu.

Vârsta este un factor de risc, mai mult de jumatate din toate cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate la femeile cu vârsta de 63 de ani. Ereditatea este un alt factor de risc, 10% – 15% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au cel putin un factor de risc genetic.

Pentru a identifica alti factori de risc, epidemiologul Barbara Cohn, director al Institutului de Sanatate Publica, Sanatate a Copilului si Dezvoltarea Studiilor din Oakland (California), impreuna cu colegii sai, a analizat datele de la mai mult de 15.000 de femei din California, care s-au inscris intr-un studiu de sarcina in 1959. Acest studiu a cautat sa identifice riscurile bolii pe durata de viata a mamelor si a copiilor lor.

Neregularitatea menstruala este definita ca o durata mai lunga de 35 de zile a ciclului menstrual. La inceputul studiului, femeile, care aveau in medie 26 de ani, au declarat intr-un raport de 13% ca au perioade de neregularitate menstruala.

De-a lungul urmatorilor 50 de ani, 116 femei au dezvoltat cancer ovarian, dintre care 84 au murit. Femeile ce au inregistrat tulburari ale ciclului menstrual au fost aproape de doua ori mai susceptibile, decât femeile cu perioade menstruale normale, sa dezvolte cancer ovarian si sa moara pâna la vârsta de 70 de ani.

Aceste cifre se accentueaza odata cu vârsta. De exemplu, femeile cu neregularitati menstruale au fost de aproximativ trei ori mai susceptibile de a dezvolta si muri de cancer ovarian pâna la varsta de 77 de ani, comparativ cu femeile cu perioade normale.

ovarian-cancer-1-696x554

”La acel moment, riscul ciclurilor menstruale neregulate era la fel de mare ca riscul antecedentelor de boala in familie”, afirma Cohn.

Cercetatorii afirma ca mai multe dintre femeile ce au participat la studiu si au dezvoltat cancer ovarian au suferit, de asemenea, de o tulburare hormonala numita sindromul ovarelor polichistice (PCOS).

PCOS este adesea caracterizat prin perioade neregulate sau absente de ciclu menstrual. PCOS este un factor de risc cunoscut pentru cancerul endometrial. Desi studiile anterioare au investigat legatura dintre PCOS si cancerul ovarian, rezultatele au fost mixte, unele au aratat spre un risc crescut, unele spre unul scazut, iar altele nu au aratat nicio asociere semnificativa.

”In cazul in care acest studiu va fi confirmat, acest lucru ne-ar putea oferi mai multi factori de evaluare a expunerii pentru a determina persoanele cu risc ridicat", afirma Mitchell Maiman.

Dar proiectarea unei astfel de cercetari va necesita mai multe raspunsuri foarte exacte.

"Cercetarea incepe sa arate ca caracteristicile acestor cicluri menstruale pot fi mai importante decât numarul ciclurilor. Aceasta este un prim pas care justifica o privire mai atenta", afirma Mia Gaudet, epidemiolog si director strategic pentru cercetarea cancerului ovarian si de sân la Societatea Americana de Cancer din Atlanta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-