Published On: lun, Mar 14th, 2016

Zaharul, un daunator pentru creier aproape la fel de puternic ca si stresul

Share This
Tags

Cu totii stim ca limonada sau cola nu sunt bune pentru silueta sau sanatatea dintilor, dar un studiu recent condus pe cobai aduce noi informatii in privinta a cat de daunatoare pot fi bauturile care contin zahar pentru creierul nostru.

Schimbarile care se observa in regiunea creierului care controleaza comportamentul emotional si functiile cognitive au fost mai semnificative decat cele cauzate de stres la o varsta  frageda. Este cunoscut faptul ca experientele negative devreme in viata, cum ar fi stresul extrem sau abuzul, cresc riscul unei sanatati mintale slabe si a afectiunilor psihiatrice mai tarziu in viata. Numarul evenimentelor traumatice (accidente, doliu, dezastre naturale, abuz fizic, sexual sau emotional, violenta domestica) la care este expus un copil este asociat cu o concentratie crescuta a hormonului stresului, cortizolul.

De asemenea, exista dovezi ca abuzul in copilarie este asociat un un volum mai redus al creierului, iar cauza acestor modificari ar putea fi  anxietatea. Intr-un experiment in care au fost folositi cobai, s-a examinat daca impactul stresului asupra creierului devreme in viata a fost agravat de consumul unor cantitati mari de bauturi dulci, dupa intarcare. Cobaii expusi la stres in primele stadii ale vietii erau mai mici dupa intarcare, dar aceasta diferenta a disparut in timp. Cobaii carora li s-a dat zahar au consumat  mai multe calorii in perioada in care s-a destfasurat experimentul. Acestia au fost urmariti pana la varsta de 15 saptamani, apoi li s-a examinat creierul.

Stresul poat avea impact asupra sanatatii mintale, mai ales asupra hipocampusului. Au fost studiate patru grupe de cobai – cobaii care nu au fost supusi stresului, cobai carora li s-au dat bauturi bogate in zahar, cobaii expusi la stres si cei expusi la stres care au consumat zahar.

Comentarii

comentariu

About the Author