Published On: joi, Mar 24th, 2016

VIDEO: Sunt oamenii programati sa creada in Dumnezeu?

Unii oameni considera ca specificul de a crede in Dumnezeu exista in fiecare inca de la nastere. In acelasi timp, unul din opt oameni de pe glob este ateist, iar numarul lor este in continua crestere. Care este motivul?

Ipotezele ce vizeaza credinta si motivele pentru care oamenii continua sa creada in fortele divine sunt multiple, iar dezlegarea acestui mister a preocupat umanitatea din toate timpurile.

Ipoteza nr. 1: Dumnezeu exista

Daca Dumnezeu exista, ar trebui deci sa credem in El, in Ea (daca e zeita), in Acesta (daca e o entitate divinizata asemenea celor din Egiptul antic) sau in Ei (zeitatile colective).

Ipoteza nr. 2:  Dumnezeu exista in perceptia si mintea noastra

Creierul nostru a absorbit religia impreuna cu credinta, iar oamenilor le convine sa creada in Dumnezeu. Spre exemplu, in antichitate, oamenii erau vanati de animale, iar daca auzeau zgomote in apropiere era mult mai usor sa le atribuie unui leu, care avea drept scop sa-i atace, decat vantului care nu putea sa le provoace niciun rau. 

Urmarind aceasta logica, creierul uman s-a obisnuit sa creada ca in aceasta lume toate lucrurile se intampla cu un scop, iar daca scopul este necunoscut si, eventual, misterios, cel mai probabil ca lucrurile pot fi dirijate de forte invizibile, supranaturale si divine.

In aceasta logica de idei, creierul uman invata credinta in Dumnezeu/Zei la fel cum invata o limba. Ceea ce inseamna ca omul nu s-a nascut cu credinta in sine, ci s-a nascut cu abilitatea de a invata rapid elementele particulare si de baza ale unei societati.

Societatile antice credeau in existenta Zeilor atotputernici care urmareau activitatile zilnice ale oamenilor si ii putea distruge daca acestia greseau in fata lor.

Ideea centrala este ca cu cat asezarile umane se mareau, iar numarul de oameni devenea tot mai mare, era tot mai greu ca indivizii din aceeasi comunitate sa se cunoasca reciproc. Acest lucru le permitea sa fure, sa se minta reciproc sau sa-si faca rau unul altuia. Insa atunci cand toti membrii societatii cred in acelasi Dumnezeu si respecta aceleasi reguli, comunitatea devine mai prospera, mai stabila si mai linistita.

Faptul cel mai ciudat este ca cele mai stabile si sigure societati moderne din lume au o rata tot mai mica de persoane credincioase, iar ateismul este in crestere. Acest fapt se explica in felul urmator: atunci cand oamenii se simt in siguranta, ei nu mai au nevoie sa creada in Dumnezeu sau poate e doar o stare temporara?

Dar evenimentele, care au loc in societatile moderne si la care asistam sunt cele mai infricosatoare din toata istoria omenirii: schimbarile climatice, armele nucleare, razboaiele, explorarea spatiului cosmic, dezvoltarea inteligentei artificiale si erorile comise in dezvoltarile acestor industrii pot declansa frica, fapt care ar putea trezi credinta in cele sfinte.

Avem nevoie de Dumnezeu pentru a avea o societate stabila? Avem nevoie, pur si simplu sa credem in CEVA.

Comentarii

comentariu

About the Author

-