Published On: joi, Mar 17th, 2016

VIDEO: Oamenii de stiinta au creat un plasture nedureros care poate controla diabetul fara injectii

Cercetatorii au luptat zeci de ani pentru a permite diabeticilor sa se lipseasca de injectiile regulate cu insulina.

Dupa multiple incercari si propuneri, oamenii de stiinta au creat un plasture sintetic acoperit cu celulele beta naturale, care poate fi lipit, fara dureri, pe pielea pacientului. Odata lipit, el poate secreta, atunci cand este necesar, insulina si controleaza nivelul zaharului din sange. Injectii sau monitorizari suplimenatre nu sunt necesare.

plasture_infobrailajpg

Plasturele nu a fost, inca, testat pe oameni, dar deja a demonstrat ca poate controla nivelul zaharului din sange la soareci timp de cel putin 10 ore.

Principala diferenta dintre plasturii existenti si cei noi este ca plasturele anterior continea insulina sintetica, in timp ce noul plasture contine celulele beta vii, reale. Fapt care il face capabil sa gestioneze mai sigur nivelul de zahar din sangele pacientului, dar si pentru mai mult timp. Si pentru ca celulele beta sunt pastrate in conditii de siguranta pe un plasture in afara corpului pacientului, nu exista nici o sansa de a fi respinse de catre sistemul imunitar.

"Acest studiu ofera o posibila solutie pentru o problema dificila de respingere, care a afectat mult timp studiile despre transplanturi de celule pancreatice pentru diabetul zaharat. Plus, demonstreaza ca putem construi o punte de legatura intre semnalele fiziologice din organism si aceste celule terapeutice din afara corpului cu scopul de a controla nivelurile de glucoza", a declarat cercetatorul principal Zhen Gu, de la Universitatea din Carolina de Nord.

Plasturele a fost testat pe soarecii cu diabet zaharat de tip 1, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca noua inventie detecteaza rapid deviatiile nivelului de zahar din sange si-l poate controla timp de 10 ore, fara alte monitorizari.

Aceasta inventie nu numai ca este mult mai rapida si mai usoara decat injectiile regulate cu insulina, ci este, de asemenea, mai sigura. Mai sigura deoarece diabeticii isi pot administra da de multe ori prea putina insulina sau prea multa, ceea ce poate duce la complicatii, precum hipoglicemie, orbire, coma si chiar moarte.

Pentru a se asigura ca nu exista nici un risc de supradoza cu acesti plasturi, cercetatorii au adaugat un al doilea plasture pe soarecii care deja aveau nivelul de zahar din sange reglementat. Dupa cum au sperat, noul plasture nu a administrat suplimentar insulina, dar a prelungit durata de viata a tratamentului pana la 20 de ore.

"Gestionarea diabetului este un proces greu pentru pacienti, deoarece ei trebuie sa se gandeasca la acest lucru 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana si tot restul vietii lor", a declarat unul dintre cercetatori, John Buse. 

Potrivit lui Buse, aceste abordari ale insulinei inteligente sunt interesante, deoarece aduc cu sine si promisiunea de a oferi pacientilor ceva timp liber in care sa uite de diabetul zaharat si de auto-ingrijirea lor. Buse afirma ca plasturele nu este un leac, ci o varianta de care au nevoie cu disperare pacientii bolnavi.