Published On: mie, Mar 2nd, 2016

Un brailean este tratat ca un erou in Italia / A salvat de la moarte un om / “Cred in Dumnezeu, am facut o fapta buna!”

S-a întâmplat la începutul acestei luni, dar povestea sa a devenit cunoscută abia zilele trecute, când o prietenă a decis să relateze câtorva redacţii fapta eroică a lui Florin Zeca, românul care i-a salvat viaţa unui tânăr italian, aflat la un pas de moarte într-un grav accident rutier produs în San Pietro in Gu (Padova).

Un brailean plin de curaj

„Eu sunt badante (n.r. îngrijitor la domiciliu) în Italia de nouă ani de zile şi am făcut un curs de prim ajutor", îşi începe povestea Florin, românul datorită căruia un tânăr italian în vârstă de 30 de ani duce acum o viaţă normală. Tocmai pentru că era familiarizat cu practicile de prim ajutor, Florin n-a stat prea mult pe gânduri şi, plin de curaj, a tras de portiera maşinii în care şoferul zăcea fără suflare şi a început manevrele de resuscitare.

 

Unde erai în momentul accidentului?

Florin: La acea dată, munceam ca îngrijitor într-o casă din zona în care s-a produs accidentul.

Povesteşte-mi cum s-a întâmplat! Cum ai aflat de accident?

Florin: Era o noapte urâtă, ploua cu găleata. La un moment dat, am auzit două bubuituri puternice, una după alta. Am ieşit afară şi nu îmi venea să cred ce vedeam: trei maşini lovite, dintre care una era făcută zob. M-am dus repede şi am văzut acest om fără suflare. Era încastrat în caroseria maşinii (sau ce mai rămăsese din ea). Am tras de portieră, am reuşit să o deschid şi am început să îi fac masaj cardiac pentru a-l salva.

Erai singur acolo? Echipa de paramedicii de pe ambulanţă unde era?

Florin: Când a venit salvarea, tânărul era deja conştient. După aceea, ei l-au scos dintre fiare și l-au dus la spital.

De cât timp a fost nevoie până ce victima a redevenit conştientă? Ai avut momente în care credeai că manevrele de prim ajutor nu își aveau rostul?

Florin: I-am făcut masaj cardiac aproximativ patru minute, până s-a trezit. Dar da, la un moment dat am crezut că o să îl pierd pentru că nu răspundea manevrelor.

Care a fost reacţia familiei tânărului pe care l-ai salvat? Au încercat să te recompenseze în vreun fel?

Florin: Eu nu doresc nicio recompensă. Singură mea dorinţa de-acum este să găsesc un loc de muncă. Asta e tot ce vreau! Sper să mă audă cineva.

De cât timp nu mai munceşti?

Florin: De două săptămâni. În cei nouă ani de când sunt în Italia, pe lângă îngrijitor la domiciliu, am lucrat şi la un restaurant, unde făceam curăţenie.

Te-ai gândit vreodată să te întorci acasă, în România?

Florin: Mie îmi place Italia. Din păcate, în România nu se găseşte de muncă, iar eu trebuie să îmi întreţin familia rămasă în România, la Brăila.

Deci eşti căsătorit. Ai și copii?

Florin: Da, am doi copilaşi; o fată de 16 ani şi un băiat de 26.

Cum te simţi ştiind că ai salvat viaţa unui om? Ai face-o şi a doua oară?

Florin: Eu cred în Dumnezeu şi ştiu că am făcut o faptă bună. Da, cu siguranţă aş face-o din nou! Vorbim despre viaţa unui om.

Ce crezi despre românii din Italia?

Florin: Eu cred că nu trebuie să ne pierdem speranţa că şi aici există mulţi româniii cu suflet.

Cine este Florin Zeca

Florin s-a născut în urmă cu 46 de ani la Brăila, unde şi-a lăsat soţia împreună cu cei doi copii ai săi: Diana – Miruna şi Daniel în vârstă de 16, respectiv 26 de ani. De nouă ani trăieşte în Italia unde a muncit, în general, ca îngrijitor la domiciliu („badante"), dar nu s-a dat înapoi nici de la făcut curăţenie în restaurante, când a fost nevoie. De două săptămâni însă, a rămas fără loc de muncă şi locuieşte „într-o casă de badante", cum spune el, din zona Arcella (Padova). „Sper că cineva mă va auzi şi îmi va oferi ceva de muncă. Eu răspund oricând la numărul 389. 280. 45. 62", îşi încheie Florin Zeca povestea, o adevărată lecţie despre generozitate şi omenie pentru toţi românii din Italia.

Despre accident

Accidentul rutier, în care tânărul italian a fost la un pas de moarte, s-a produs în data de 7 februarie, în jurul orei 21.15, când trei autoturisme s-au ciocnit violent între ele în dreptul localităţii San Pietro in Gu din Padova. În urma impactului, cea mai mică dintre maşini, condusă de tânărul italian, a fost făcută zob. Şoferul, rămas încastrat în caroseria maşinii, a fost salvat de către Florin Zeca, care s-a chinuit mai bine de patru minute să îl facă să respire din nou prin manevrele de resuscitare învăţate în timpul unui curs de prim ajutor. Şi a reuşit! „Când a ajuns ambulanţă, victima era deja conştientă. Cred în Dumnezeu şi mă bucur că am putut să fac o fapta bună", a spus Florin, românul-erou despre care nimeni nu ştie nimic. Sau nu ştia până acum…

Ana Ciuban (actualitatea.it)

Comentarii

comentariu

About the Author