Published On: vin, Mar 11th, 2016

Ultima zi de fumat in spatiile publice este 17 martie / Cine va amenda persoanele fizice care vor fuma in spatiile publice inchise si firmele care vor permite acest lucru?

Share This
Tags

In curand, fumatul va fi interzis in toate spatiile publice inchise, precum si in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii. Persoanele care vor incalca interdictiile, indiferent daca ne raportam la persoane fizice sau firme, vor risca sa fie sanctionate de catre autoritati. in aceste conditii, va spunem astazi cine are competenta sa constate contraventiile si sa aplice amenzile prevazute de legea care va intra joi in vigoare.


Interzicerea completa a fumatului in spatiile publice inchise este prevazuta de Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a fost publicata la inceputul lunii februarie in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare in 17 martie, adica joi. Cele mai importante prevederi ale documentului pot fi consultate aici. 
Potrivit actului normativ citat, fumatul va fi interzis complet in toate spatiile publice inchise (inclusiv baruri, discoteci si restaurante), precum si in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii (chiar si cele in aer liber). 

In plus, de joi incepand, fumatul va fi interzis complet in unitatile de invatamant si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, nu doar in unitatile sanitare si in mijloacele de transport in comun, asa cum inca prevede legea aplicabila acum. 

Legea publicata pe 1 februarie in Monitor stabileste si sanctiunile pe care le vor primi cei care nu vor respecta interdictiile propuse referitoare la fumat.

Astfel, in cazul persoanelor fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei daca vor fuma in spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun sau in locurile de joaca pentru copii. De asemenea, sanctiunea va fi valabila pentru consumul de tutun in unitatile sanitare, cele de invatamant si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

Referitor la persoanele juridice care vor incalca prevederile legale, acestea vor risca din partea autoritatilor sanctiuni cu inasprire graduala, dupa cum reiese din Legea nr. 15/2016. Mai exact, vizate vor fi urmatoarele fapte:

* permiterea fumatului in spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun, in locurile de joaca pentru copii in unitatile sanitare, cele de invatamant si cele destinate protectiei si asistentei copilului;
vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos;
*comercializarea pachetelor de tigarete care contin mai putin de 20 de bucati;
comercializarea produselor din tutun prin automate;
vanzarea produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani;
comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant;
folosirea unei embleme sau a denumirii unei marci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.


In functie de a cata abatere este, sanctiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi urmatoarele:

la prima abatere – amenda de 5.000 de lei;
la a doua abatere – amenda de 10.000 de lei, la care se va adauga suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la aplicarea acestei sanctiuni complementare;
la a treia abatere – amenda de 15.000 de lei, la care se va adauga inchiderea unitatii.

Cine are competenta sa acorde amenzile?

Potrivit normelor legale in vigoare, prevazute in cuprinsul Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face de catre persoanele imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, precum si de reprezentantii Politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Mai mult, de constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor, atat in cazul persoanelor fizice, cat si companiilor, se va putea ocupa si personalul competent din cadrul Jandermeriei sau Inspectoratului pentru situatii de urgenta, asa cum stabileste un act normativ publicat astazi in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 183.
Mai precis, este vorba despre Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent sa constate contraventiile si sa aplice sanctiuni contraventionale prevazute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, document intrat deja in vigoare si care stabileste persoanele imputernicite sa constate contraventiile si sa aplice amenzile prevazute de lege. Concret, este vorba despre: 

ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane;
ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei de Frontiera Romane;
personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene/ Bucuresti-Ilfov;
ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane.


Nota: Va reamintim ca prevederile Legii nr. 15/2016 vor intra in vigoare pe 17 martie, si nu cu o zi mai devreme, asa cum mai multe publicatii autohtone au anuntat. Conform normelor de tehnica legislativa, termenul de 45 de zile stabilit pentru aplicarea legii se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii actului in Monitor, acesta expirand la ora 24:00 a celei de-a 45-a zi de la publicare (16 martie), astfel ca intrarea in vigoare se va produce efectiv joi, 17 martie. 

Comentarii

comentariu

About the Author