Published On: Soare, Mar 13th, 2016

Un brailean, cel mai celebru amant din lumea buna a secolului XX: Rivalul marelui Enescu!

nae ionescuNae Ionescu s-a nascut la Braila pe 4 iunie 1890. Urmeaza studiile primare, gimnaziale si liceale in orasul natal. Este exmatriculat din liceul Nicolae Balcescu din Braila in ultimul an de studiu, se spune ca pentru republicanism national. Termina studiile liceale la alt liceu si isi continua studiile la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Este numit in 1912 profesor la Liceul Matei Basarab din Bucuresti.

In 1915 se casatoreste cu Elena Margareta Fotino. In ianuarie 1916 pleaca in Germania, impreuna cu sotia, pentru continuarea studiilor. Aici il prinde Primul Razboi Mondial dupa care revine in tara si isi satisface stagiul militar la Braila.

Este inchis in lagarul de prizonieri de la Celle-Schloss, Hanovra, de unde va fi eliberat in august 1917. Primul sau fiu, Radu, se naste in lagar si al doilea fiu, Razvan, i se naste in luna iunie a anului 1918, amandoi decedand unul pe front in Rusia si celalalt in razboi.

Revine in tara in 1919 dedicandu-se carierei didactice si jurnalistice. Convingerile sale politice de dreapta vor face sa fie de mai multe ori arestat si inchis. Orientarea sa filozofica a fost numita "trairism".

A stiut sa adune in jurul sau si sa eleveze o pleiada de membri ai generatiei de aur interbelice a literaturii si gandirii romanesti ca Mircea Eliade, Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran si Vasile Moisescu. In anii 1930 a fost puternic implicat in politica, sustinandu-l initial pe Regele Carol al II-lea si apoi Miscarea legionara.

In viata lui Nae Ionescu au fost, intradevar in epoci si cu titluri deosebite, mai multe femei. Dupa unele din ele si-a parasit casa, pentru altele si-a frant rosturi si veleitati. Nu este insa oare straniu faptul ca, in toata aceasta peregrinare, nu s-a despartit niciodata in chip legiuit, de singura femeie care i-a fost sotie, chiar daca lumeste n-a mai vrut sa stie de ea?

Ce-a cautat Profesorul in pasiunea lui efemera pentru Ileana Baston? In flacara lui arzatoare pentru Stefania Zottoviceanu, in legatura lui spirituala si curtenitoare cu Maruca Cantacuzino, in tovarasia Elenei Popovici-Lupa ori in pasiunea lui adanca, de la urma, pentru Cella Delavrancea?

O pasiune sinucigasa – Maruca Cantacuzino, sotia muzicianului George Enescumaruca

Maruca Cantacuzino a apartinut unei vechi familii boieresti. S-a maritat cind avea 18 ani cu Mihai Cantacuzino, fiul Nababului, cel mai bogat om din Romania. Nu a a avut un mariaj fericit. Drama cuplului s-a produs cind Maruca a descoperit ca sotul o insela cu propria ei sora, Nellie. A cerut divortul, dar s-au impacat. Sotul ei a murit la scurt timp  dupa acest episod intr-un accident de automobil, in 1928. Maruca era o femeie frumosa, inalta subtire, bruna, o aparitie spectaculoasa si o natura nevrotica. Seratele ei se aveau loc in luxosul palat de pe Calea Victoriei si se desfasurau in jurul lui Enescu care bucuros dadea recitaluri pentru lumea buna bucuresteana. In iunie 1930 Nae Ionescu se separa de sotie fara sa divorteze vreodata. Inca din acei ani, Nae si Maruca erau amanti. Filosoful era cu 13 ani mai tinar decit Maruca Cantacuzino. Totul se petrecea sub ochii ingaduitori ai lui Enescu, fireste, amantul parasit. Se povestesc multe scene de catre cei initiati in secrete lor. Adevarul este greu de descifrat azi. Iata una – Intr-o seara George Enescu aflat Sinaia, se intoarce la vila Luminis unde locuia cu printesa, si o gaseste in dormitor cu Nae Ionescu. Nae Ionescu are o replica asasina – “Iesi afara, stirpitura!” Enescu s-a executat.

Pentru el Maruca a fost un trofeu, o prada de soi a unui vinator ambitios. S-a folosit de ea pentru prestigiu personal. Cu Maruca  nu a facut de fapt decit sa profite de nevroza unei femei marcata de moartea sotului ei. Maruca Cantacuzino l-a iubit cu pasiune. Cind a parasit-o pe 5 iulie 1933 a cazut intr-o grava depresie si si-a dat foc. A supravietuit insa ca prin miracol si a zacut multa vreme. Vestea tentativei de sinucidere si a manierei extrem de violente de a-si lua viata a facut inconjurul Bucurestilor spre gloria amantului fireste, resemnat cu o alta femeie. Maruca si-a revenit abia dupa doi ani, prin 1935. In tot acest timp Enescu i-a fost alaturi. In 1937 cei doi s-au casatorit, una din domnisorele de onoare fiind… Cella Delavrancea.

cella-delavranceaCella Delavrancea, fiica cea mare a scriitorului Barbu Stefanescu-Delavrancea

Dupa sapte ani de relatie, tanarul amant al Marucai Cantacuzino, filosoful Nae Ionescu, isi paraseste iubita pentru mai tanara Cella Delavrancea, o pianista incredibila.

Elena-Lupescu-Carol-al-II-lea

Elena Popovici-Lupa- tineretea din viata filosofului

Nae era un manipulator tipic, un cinic, interesele lui banesti au fost foarte mari. Ii placeau luxul si confortul. Pentru a-si acoperi pretentiile a intrat in diverse combinatii dubioase. Un exemplu, a semnat o polita in fals acoperita de bancherul Aristide Blank( fostul sot al Cellei Delavrancea). Se imbraca foarte cochet, elegant, chiar pretentios. A fost reprezentantul IG Farben Industrie in Romania si a negociat o afacere de foarte multe milioane  cu vagoane de otel pentru industriasul Malaxa. Era o pozitie care nu se potriveste cu veleitatile lui de filosof si ortodoxist sustras contingentului. A sofat masini luxoase, a avut un Mercedes si apoi Maybach. Si-a construit o vila pe strada Porumbacu, apoi alta la Baneasa. A avut una si la Balcic. Aici si-a cumparat un cutter cu care naviga in vazul tuturor ca sa impresioneze. A dorit sa si probeze astfel ascendenta, dar nu de ordin filosofic, ci mai curind sportiv si financiar, ca si de mare cuceritor, caci il insotea o frumusete cu o generatie mai tinara decit el, Elena Popovici-Lupa, o apropiata a Regelui Carol a-lII-lea, asa cum amintea Mircea Vulcanescu.

Nae Ionescu, barbatul care frangea inimile studentelor

Din primul moment in care intra in sala de curs, domnisoarele priveau fascinate la marele profesor. Era un barbat care impresiona femeile cu masculinitatea pe care o emana la fiecare aparitie.

Chiar sotia sa, Elena Margareta i-a facut o "schita de portret" acuzandu-l de misoginism intr-un jurnal personal:"Nae e un om slab, e un om de cap, dar nu de actiune. Straluceste ca aurul, dar nu ca diamantul".

Asa se termina povestea lui Nae Ionescu, Don Juan cunoscut in Bucuresti: cu o pasiune exploziva pentru o femeie maritata dupa multe alte legaturi romantice cu doamne si domnisoare din Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-