Published On: mie, Mar 16th, 2016

Rasul ca terapie – sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente

Share This
Tags

Rasul este benefic sanatatii

Iata alte cateva exemple pentru numeroase efecte pozitive ale rasului: prin ras, creste nivelul de imunoglobulina A din saliva si din intreaga regiune ORL. Anticorpii stopeaza astfel bacteriile si virusii care produc tusea, durerea de gat, racelile si gripa.

Oamenii de stiinta din cadrul universitatii Loma-Linda din California au descoperit ca in timpul rasului creste productia de anticorpi. Stanley Tan, endocrinolog, explica: "Toti acesti neuro-hormoni se comporta precum o orchestra, fiecare instrument canta o nota speciala. Rasul face intreaga orchestra mai melancolica, mai armonioasa. Cu alte cuvinte: rasul stabileste un echilibru intre toate componentele sistemului imunitar."

Inclusiv rasul fara motiv sau cel deprins este eficient. Ilona Papousek, profesoara de neuropsihologie in cadrul Universitatii Graz, a desfasurat un studiu pe pacienti care au suferit atacuri cerebrale si care timp de patru saptamani au practicat yoga prin ras, ajungand in cele din urma ca tensiunea arteriala masurata sa cada, in comparatie cu un alt grup care nu practica aceaste exercitii. Medicul indian Madan Kataria a dezvoltat aceasta metoda yoga prin ras, numita si Hasya Yoga in anul 1995. Metoda combina anumite tehnici ale rasului voluntar, fara motiv, cu exercitiile de respiratie Hatha-Yoga.

 

Capacitatea innascuta de a rade

Cercetatorul elvetian Willibald Ruch este convins ca abilitatea oamenilor de a rade este innascuta. Sunt persoane care nu reusesc sa rada nici dupa o doza de gaz ilariant. Alti cercetatori sunt de parere ca rasul nu poate fi invatat. Educatia si constrangerile sociale reduc frecventarasului odata cu inaintarea in varsta. "Stiti de ce in anunturile matrimoniale, femeile amintesc intotdeauna ca sunt in cautarea unui barbat cu simtul umorului?" se intreaba expertul in ras. Acesta crede ca raspunsul se afla in metodele comporatmentale arhaice ale omului. Astfel, femeile sunt in cautarea unui barbat  pentru ele si a unui tata pentru copii, un barbat care sa fie puternic, sanatos si pasnic. Doar asa va putea sa aiba grija de familie. "Un barbat care rade des si cu pofta indeplineste aceasta conditie", declara Heiner Uber.

 

Rasul ca terapie

In America, rasul este folosit in scopuri terapeutice inca din anii 80. In prezent, in multe tari europene se apeleaza la vizitele clovnilor in spitalele pentru copii, pentru a usura internarea acestora. Cu costumele colorate, cu jocurile si numerele de magie, clovnii reusesc sa ii faca pe copii, dar si pe cei din personal si pe insotitori sa uite pentru cateva momente de rutina zilnica, sa regaseasca speranta si alinarea.

Vizitele personajelor haioase sunt o metoda la care se apeleaza si in caminele pentru persoanle in varsta. In special cei imobilizati la pat si cei cu dementa se bucura  sincer de aceste vizite. 

Comentarii

comentariu

About the Author