Published On: lun, Mar 7th, 2016

Propunere care prevede inchisoarea pentru “samsarii” care falsifica actele masinilor

Senatorii din Comisia pentru drepturile omului doresc o completare a Codului Penal. Acestia doresc introducerea pedepsei cu inchisoare de la 2 la 5 ani pentru vanzatorii de autoturisme care falsifica datele sau caracteristicile masinilor. Propunerea legislativa de completare a Legii 286/2009, prevede intruducerea de “inselaciune privind date sau carateristici ale vehiculelor” ca infractiune ce se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

"Prin date sau caracteristici ale vehiculelor se intelege: elemente de indentificare, provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul. Fapta constituie infractiune independent de diligenta depusa de persoana care devine titular de drepturi asupra vehiculului", prevede propunerea legislativa semnata de un grup de deputati PNL si independenti.

Infractiunea este introdusa in categoria celor care tin de siguranta pe drumurile publice si nu a celor care tin de patrimoniu, in conditiile in care starea proasta a unor vehicule poate reprezenta un pericol grav.

Ultimile statistici indica ca in Romania se inregistreaza 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, comparativ cu media europeana de 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregatire a conducatorilor auto, starea tehnica a autovehiculelor.

"Unul dintre fenomenele care a luat amploare in ultimii ani este cel al instrainarii de autovehicule de catre anumite persoane (samsari) fara a prezenta situatia tehnica reala a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung sa circule pe drumurile publice, fara ca noul detinator sa cunoasca acest fapt-generand un pericol la adresa sigurantei circulatiei pe drumurile publice" se mai arata in expunerea de motive.

Initiatorii sunt: Alexe Costel – deputat PNL; Alexe Florin-Alexandru – deputat PNL; Cocei Erland – deputat PNL; Dobos Anton – deputat PNL; Guran Virgil – deputat Independent; Nazare Alexandru – deputat PNL; Paul Maria-Andreea – deputat PNL; Roman Cristian-Constantin – deputat PNL; Tararache Mihai – deputat Independent.

Guvernul a avizat negativ propunerea, motivand faptul ca actualul Cod penal este suficient de cuprinzator pentru a sanctiona astfel de cazuri.

Comentarii

comentariu

About the Author