Published On: joi, Mar 17th, 2016

Procedura de licitatie pentru manualele de clasa a IV-a va fi reluata

Reprezentantii editurilor au reclamat public ilegalitatile comise de Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE) in timpul procedurii de licitatie publica pentru manualele de clasa a IV-a. Ei sustin ca regulamentul de deschidere a ofertelor a fost incalcat si au adus ca proba inregistrarea video. In plus, editorii au sustinut ca presedintele Consiliul National de Evaluare si Examinare (CNEE), Silviu Cristian Mirescu, i-a amenintat si a schimbat continutul procesului verbal dupa ce a fost semnat de participantii la licitatie.

Directorul general al grupului ART, Dan Iacob, a dezvaluit faptul ca editura CD Press a depus oferta de manuale descetizata la cele noua loturi licitate. In opinia sa, aceasta este motivul pentru care CD Press ar fi castigat pe  februarie la majoritatea loturilor. Conform regulamentului licitatiei de manuale, elaborat de Ministerul Educatiei, manaulele se depun secretizat, in plicuri, fara sa aiba pe coperta sigla, numele editurii si autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii sa nu stie cui apartin manualele pe care le evalueaza, sa nu fie partinitori stiind carei edituri apartin.

Practic, evaluatorii au vazut care sunt manualele CD Press, sustin reprezentantii editurilor, deoarece aceasta a insirat manualele pe masa comisiei, in fata colegilor de la alte edituri, in fata evaluatorilor si a presedintelui CNEE, Cristian Mirescu.

„Gafa” celor de la CD Press a fost interpretata gresit de ceilalti editori, care au crezut ca va fi descalificata automat, dar continuarea le-a trezit suspiciuni. Partea a doua a sedintei a fost si mai animata, dar in inregistrarea primita de la CNEE nu aparea.

„Rezultatele au fost comunicate in data de 5 martie. In toata perioada de dupa 5 martie, in mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele catre CNEE nu au primit raspuns sau au avut raspuns negativ”, a relatat Iacob. Drept urmare, reprezentantii editurilor care au participat la licitatia pentru manualele de clasa a IV-a au solicitat o intrevedere cu ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Discutia cu Adrian Curaj a fost prolifica. Editorii au primit acces la inregistrarea pe care au si prezentat-o public si la documentele pe care le cerusera, cum ar fi fisa de evaluare, pentru a putea depune contestatie. „Am avut o discutie cu ministrul, a fost stupefiat de ce se intampla la CNEE.  Am primit adresa sa ne prezentam sa ridicam inregistrarea din data de 10 februarie, insa aceasta nu contine a doua parte a sedintei cand toti cei din sala au simtit o schimbare semnificativa de ton de la dl Mirescu, eu si domnul Malureanu (Ascendia Design) chiar am fost amenintati direct in sedinta”, a povestit Iacob.

Directorul editorial educational al editurii Corint si presedintele Uniunii Editorilor din Romania, Cristian Gresanu, a spus ca ministrul le-a promis ca „va face o ancheta interna, ca va lua in calcul posibilitatea demiterii lui Cristian Mirescu si ca se va sfatui cu juristii astfel incat sa aiba elevii manuale in toamna, insa avand in vedere ca procedura a fost viciata, aceasta trebuie sa fie reluata”.

Comentarii

comentariu

About the Author