Published On: mar, Mar 22nd, 2016

Orasul unde chiria pentru un apartament este un euro pe an

Fuggerei_infobrailaPoate parea o gluma, dar chiar exista un oras in care poti inchiria un apartament cu mai putin de un euro pe an. Chiriile nu s-au mai schimbat aici de sute de ani.

In sudul Germaniei, in orasul Augsburg, se gaseste cartierul Fuggerei, care a fost construit in urma cu aproape 500 de ani de Jakob Fugger "cel bogat", unul dintre cei mai influenti bancheri ai vremii. Scopul sau a fost sa le ofere o casa celor care nu isi permiteau acest lucru, iar chiria impusa de el in 1520, echivalentul de astazi a 88 de euro centi pe an, nu a fost niciodata modificata.

Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei 142 de locuitori din Fuggerei este sa se roage, de trei ori pe zi, pentru sufletul si bunastarea bancherilor. Portile cartierului se inchid la 10 seara, iar cine intarzie trebuie sa plateasca o amenda cuprinsa intre 50 de euro centi si un euro. Jakob Fugger a pus bazele unui fond caritabil care sa finanteze cheltuielile acestui complex rezidential; 500 de ani mai tarziu, cea mai mare sursa de venituri este reprezentata de biletele de 4 euro achizitionate de turistii care vor sa vada cu ochii lor Fuggerei.

Jakob Fugger "cel bogat" a fost, din multe puncte de vedere, varianta medievala a bancherului de succes de pe Wall Street. El a batut monede pentru Vatican, a condus comertul cu mai multe condimente si a finantat campania prin care regele spaniol Carlos al V-lea a devenit împaratul Imperiului Roman în 1519.

La mijlocul secolului al XIV-lea, Jakob Fugger era unul dintre cei mai bogati oameni din Europa. El a lasat mostenire familiei peste 7 tone de aur si mai multe afaceri, unele dintre acestea existand chiar si astazi.

Comentarii

comentariu

About the Author