Published On: joi, Mar 24th, 2016

O ferma din Gemenele a ars din temelii dupa ce a fost incendiata de o persoana cu probleme mintale

incendiu_gemeneleProcurorii procurorii l-au trimis in judecata pe Marius Lacatus, 26 de ani, vacar in comuna Gemenele, care a incendiat ferma familiei Capitaneanu.

 Marius Lacatus, un vacar de 26 de ani, din Gemenele, cu antecedente penale si cu probleme psihice a transformat viata linistita a localnicilor intr-un adevarat iad dupa ce a incendiat o ferma. Tanarul a incendiat ferma familiei Capitaneanu, ceea ce a provocat daune de miliarde de lei vechi. Incendiul provocat a distrus 1.000 de baloti de lucerna, 30 de baloti de ovaz, un tractor Fiat si un fanar de 300 mp.  

In vara anului 2013, proprietarul unei ferme, situata la o distanta de 500 de metri de localitatea Gemenele, l-a prins de mai multe ori pe Marius Lacatus, ingrijitor de animale la ferma unui alt gospodar, cu animalele pe terenul care-i apartine, motiv pentru care i-a reprosat ca-i incalca dreptul de proprietate si-i distruge culturile.

Ingrijitorul, debil mintal, pentru a se razbuna s-a decis sa incendieze ferma lui Capitaneanu. In noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2013 a luat un un bidon in care se aflau 3 litri de benzina si s-a dus sa dea foc proprietatii fermierului de la Gemenele, stiind ca acesta tocmai ce stransese o cantitate mare de furaje pentru hrana animalelor. Ajuns la ferma acesta a stropit cu benzina mai multi baloti de lucerna si le-a dat foc cu bricheta, dupa care a observat un tractor Fiat (model 80-90 DT) in apropiere, l-a stropit si pe acela si i-a dat foc. In minutele care au urmat, focul s-a intins cu repeziciune, cuprinzand aproape toata ferma.  Interventia pompierilor a fost una dificita, dar chiar si asa au reusit sa salveze un grajd in care se aflau 50 de bovine.

Dupa aceasta intamplare, Marius Lacatus a trecut prin mai multe teste ale medicilor, inclusiv un test poligraf, in urma caruia s-a constatat ca fapta acestuia a fost un act premeditat, si nebun sau nu, a avut discernamant cand a facut acesta fapta oribila. Astfel, la întrebarea: "Ai planificat dinainte modul cum te vei razbuna pe Capitaneanu Cristi?" infractorul a raspuns: "DA". Tot DA a raspuns si la întrebarea: "Tu esti cel care a distrus bunurile numitului Capitaneanu Cristi?" Mai mult, vacarul s-a laudat prin sat ca a dat foc fermei si ca o va face din nou, daca se va ivi ocazia.

Procurorii au propus instantei de judecata luarea masurilor de siguranta cu caracter medical, si anume obligarea inculpatului la tratament medical de specialitate "pana la insanatosire sau pana la obtinerea unei ameliorari care sa inlature starea de pericol" , dar nicio masura in acest sens nu a fost luata. Chiar daca locul unei astfel de persoane este la un spital de specialitate sau chiar in spatele gratiilor, pentru ca pune in pericol siguranta celor din jur, ingrijitorul de animale a ramas in libertate si a continuat sa le faca o viata grea celor din familia Capitaneanu.

Comentarii

comentariu

About the Author