Published On: joi, Mar 3rd, 2016

Invatamantul preuniversitar particular primeste finantare ca cel de stat

Executivul a adoptat miercuri o Hotarare potrivit careia unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat vor primi finantare de baza de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru invatamantul de stat.

Finantarea de baza in limitele costului standard pe elev/prescolar va fi asigurata de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toti prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu particular si confesional acreditat, precum si pentru cei din invatamantul profesional si liceal acreditat, particular si confesional, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei.

Astfel, costurile standard pe elev/prescolar alocate invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat sunt similare celor aprobate pentru invatamantul preuniversitar de stat. Costul standard se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil si specializare, in functie de marimea si tipul unitatilor de invatamant, daca provin din mediul rural sau din cel urban, si in functie de coeficientii de temperatura din zonele geografice.

Pe baza costului standard pe elev se aloca finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si a contributiilor aferente acestora pentru unitatile de invatamant. Nu sunt incluse in aceasta categorie cheltuielile pentru alocatii pentru transportul la si de la locul de munca, precum si cheltuielile salariale in natura. De exemplu, costul standard pe elev din invatamantul gimnazial din mediul urban va fi in 2016 de 3.043 lei/an, iar cel din mediul rural va fi de 3.499 lei/an.

 

Comentarii

comentariu

About the Author