Published On: joi, Mar 24th, 2016

Gripa barbatului intr-adevar exista

Share This
Tags

Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile au cu adevarat un sistem imunitar mai puternic decat barbatii, ceea ce inseamna ca gripa masculina exista.

Studiul sugereaza ca organismele masculine sunt mai slabe si nu pot face fata bacteriilor. Sistemul imunitar feminin este mai puternic si ar putea minimaliza efectul acestor bacterii.  

In acelasi timp, oamenii de stiinta de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit existenta unui dezavantaj al femeilor in ce priveste apararea impotriva bacteriilor si virusurilor mai severe.  

Cercetatorii afirma ca sistemul imunitar feminin, mai puternic, poate declansa reactii vehemente si anume sanse de a ataca propriul organism, cauzand astfel boli auto-imune.

De exemplu, lupusul, boala care ataca anumite parţi ale corpului, inclusiv pielea, articulatiile si organele interne, se manifesta in raport de 85 la suta mai des la femei decat la barbati. Alte boli auto-imune, care sunt in mod semnificativ mai frecvente la femei decat la barbati includ artrita reumatoida si scleroza multipla.

Motivul, pentru care femeile au un sistem imunitar mai puternic se afla in genele lor sau mai concret in  cromozomi grupati in cate aproximativ 2.000 de gene.

Fiecare om are 23 de perechi de cromozomi. Sexul este determinat de doua gene: la femei, doi cromozomi – XX, iar la barbati cste un cromozom X si Y. Dublarea cromozomului X este cheia pentru puterea suplimentara a femeilor in sistemele lor imunitare. Argumentul fiind ca cromozomii X contin mai multe gene legate de imunitate.

Cercetatorii au descoperit ca la femei, cromozomii X au un efect mai mare la activarea limfocitelor T si B ale sistemului imunitar, care sunt recunoscute ca fiind "celule killer", care lupta impotriva infectiilor. Acest lucru poate avea si efectul de a face ca sistemul de aparare să fie mult mai susceptibil de a activa tesuturile propriului corp.

"Studiile clinice au demonstrat ca femeile au un sistem imunitar hiper-receptiv spre deosebire de barbati”, citeaza autorii intr-un articol publicat in revista stiintifica The Proceedings of the National Academy of Sciences din SUA.

Autorii adauga ca, din cauza unui cromozom X suplimentar, femeile produc mai multi anticorpi, in special cei numiti serum IgM, cea mai mare molecula de anticorp produsa in corpul uman si "primul respondent la infectii”.

"Ce mi-a atras atentia cu privire la autoimunitate si, in mod specific la boala lupus, a fost faptul ca au existat gene de pe cromozomul X care sunt relationate cu imunitatea si care s-au dovedit a avea un nivel de expresie mai mare la pacientii cu lupus", a declarat Montserrat Anguera, cercetator la Universitatea din Pennsylvania.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Pennsylvania, productia suplimentara de anticorpi este avantajoasa din punct de vedere imunologic, in timp ce barbatii sunt mai predispusi la infectii bacteriene si virale.

Comentarii

comentariu

About the Author